Ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών έθεσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι στόχοι, οι άμεσες προτεραιότητες και ο απολογισμός του έργου των υπουργείων σε τακτά χρονικά διαστήματα τέθηκαν από τον πρωθυπουργό. Ζήτησε «περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις στις πρωινές εκπομπές», ενώ τόνισε την ανηφορική πορεία που έχουν μπροστά τους για την εφαρμογή του μνημονίου και έδωσε βαρύτητα στο κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί η φιλολαϊκή πολιτική και οι πολίτες να νιώθουν ότι οι υπουργοί αφουγκράζονται τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ειδικότερα στους στόχους της κυβέρνησής του. Την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να μπει στο τραπέζι το θέμα του χρέους.

Να βρεθούν όπου είναι δυνατόν ισοδύναμα, όπως στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την προσφυγική κρίση, να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η διαπλοκή και η διαφθορά, να δοθεί βαρύτητα στην εκπαίδευση και στον τομέα της παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το μνημόνιο, προσπαθώντας παράλληλα να αμβλύνει τις συνέπειες με δίκαιη ανακατανομή των βαρών και έχοντας ως ορίζοντα ένα σχέδιο για την κοινωνία, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει και ο Γιάννης Δραγασάκης.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
H oμιλία του πρωθυπουργού:

«Όλοι μαζί καλούμαστε να τιμήσουμε την στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός. Οφείλουμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη, να φανούμε άξιοι της επιλογή του λαού.Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μια λέξη, δουλειά. Σκληρή δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες.Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα που θα έχει φύγει από την κρίση και την εποπτεία των δανειστών. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους επιστήμονες. Μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αυτός ο στόχος στον ορίζοντα της 4ετούς θητείας είναι στόχος απόλυτα εφικτός αρκεί να τολμήσουμε τομές και αλλαγές, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά. Λάβαμε την εντολή σε τέσσερα χρόνια από τώρα να έχουμε μια άλλη Ελλάδα χωρίς κρίση, αλλά με ανάπτυξη. Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Να μην επιστρέψουμε σε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Έχουμε μπροστά μας την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Πρώτο βήμα η αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτά θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα για την οικονομία της χώρας. Έχουμε επίγνωση των δύσκολων σημείων της διαπραγμάτευσης. Γνωρίζουμε τον τρόπο για να βρούμε το αντίδοτο όπου δημιουργηθούν παρενέργειες. Στις θετικές δράσεις συγκαταλέγονται ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Παρεμβάσεις που θα έχουν το δικό μας πρόσωπο, αυτό της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας. Θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού».

Επίσης τόνισε ότι θα δοθεί μάχη για τα κόκκινα δάνεια και την αγορά εργασίας, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Σημαντικό και το θέμα της διασφάλισης του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, το θέμα ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων. Στα ανοικτά πεδία πρέπει να μην χάσουμε ούτε σπιθαμή από τα κέρδη της διαπραγμάτευσης, για να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και φαύλο κύκλο, από τον οποίο πρέπει να ξεφύγει η ελληνική οικονομία. Υπάρχουν μια σειρά από πεδία που μπορούμε να αφήσουμε ανεξίτηλο το ύφος της κυβέρνησής μας. Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης στο πεδίο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας. Εξίσου σημαντικό και το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Να σπάσουμε το απόστημα, να κάνουμε τομές και ρήξεις με το παλιό και φθαρμένο σύστημα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον τομέα της υγείας. Με δική μας πρωτοβουλία αυτά έχουν ενταχθεί στα σημεία παρακολουθούμενης δράσης», συμπλήρωσε.

Τέλος τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη εντολή του ελληνικού λαού.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και την υλοποίηση. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας την εντολή του λαού, να κυβερνήσουμε προς όφελος των συμφερόντων του λαού. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή μας. Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης