Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με έγκριση, κατά πλειοψηφία, της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση.

Ποικίλες απόψεις, όχι πάντα συγκλίνουσες μεταξύ τους, καθώς επίσης και άξονες για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής, παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που τοποθετήθηκαν επί της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της εισήγησης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Η πλειοψηφία των ομιλητών συντάχθηκαν με την αναγκαιότητα διεξαγωγής του, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της συσπείρωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ καταγράφηκε στις τοποθετήσεις και αγωνία για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτονομία του ή θα απορροφηθεί στη δημοκρατική παράταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο ΠΣ την πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης που τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν χάνει την αυτονομία του, δεν καταργείται και δεν απορροφάται μέσα στην κεντροαριστερά» και επεσήμανε ότι η αυτοδιάλυση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων και της βάσης του.

Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είπε πως ό,τι δεν κατέστη δυνατό να γίνει σε επίπεδο κορυφής στην περίπτωση της Ελιάς, θα το επιβάλει η βάση. «Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αυτόνομο, η συμπαράταξη είναι σύμπραξη δυνάμεων» είπε και πρόσθεσε ότι η βάση αυτοοργανώνεται και αποφασίζει αυτοβούλως, «αυτό είναι η αυτοοργάνωση», για να υπογραμμίσει ότι «οι μετεκλογικές συνθήκες είναι τώρα ευνοϊκές για τέτοιο εγχείρημα».

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα, τις κινήσεις, τους φορείς, τα κόμματα που θα προσέλθουν στο συνέδριο, το οποίο, όπως σημείωσε, θα αποφασίσει ελεύθερα για όλα τα θέματα που αφορούν στην προοδευτική συμπαράταξη. Πρότεινε, όπως είχαν κάνει κι άλλοι ομιλητές νωρίτερα, να προσδιοριστεί το συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου. Έθεσε δε ως βασικό στόχο για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο προσκλητήριο, την αλλαγή της μνημονιακής συνταγής και η πρόταση που θα κάνει η παράταξη να περιλαμβάνει βασικές αλλαγές πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης