Στο πλαίσιο συζήτησης που ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επίκαιρου σκανδάλου Luxleaks, η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών είχε εκτενή συζήτηση καλώντας εκτάκτως τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-ΚΛοντ Γιούνκερ να παρουσιαστεί στη χθεσινή (12/11/2014) Ολομέλεια και να απαντήσει άμεσα, καθώς τίθεται θέμα φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αξιοπιστίας των ευρωπαίων πολιτών στην ηγεσία της ΕΕ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και κύρια εισηγήτρια της Ετήσιας Εκθέσεως για την Φορολόγηση στην ΕΕ (2014), προχώρησε στην παρακάτω παρέμβαση, απευθυνόμενη στον Επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί στην ολομέλεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και μια δεκαετία ζητούσε την άρση του τραπεζικού απορρήτου αλλά και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής με τα εργαλεία που αναφέρατε, πχ CCCTB. Εσείς πρέπει να μας ακούσετε και να πιέσετε το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί οι υποσχέσεις δεν αρκούν και ο χρόνος δεν περισσεύει.. Οι μυστικές συμφωνίες απέδειξαν πως η κρίση δεν ήταν τυχαία… και υπάρχει ανάγκη μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να μην ισχύουν τα μνημόνια και οι κανόνες μόνο για λίγους και το βάρος να πέφτει στις χώρες που εξαναγκάστηκαν σε περικοπές και υπερφορολόγηση, ενώ άλλες εκμεταλλεύονται αυτές τις συνθήκες αδιαφάνειας, αδικίας και υποκρισίας.

Διαφορετικά δεν θα επιστρέψουν οι πολυεθνικές τα χρήματα που κερδίζουν στις χώρες που επιβαρύνουν και αν ο Μπαρόζο ήταν ανεπαρκής, ελπίζω να καταπολεμήσετε, εσείς και ο Γιούνκερ με κυρώσεις, την φοροαποφυγή, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε στην επόμενη εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου για την Φορολογική πολιτική της Ευρώπης, να απομείνουν λιγότεροι στόχοι και περισσότερα αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη: Το σκάνδαλο φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο και η συζήτηση στην Ολομέλεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης