Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με βασανιστήρια, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και στη λαϊκή περιουσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».

«Ήταν οι συνήθεις κάλπικες υποσχέσεις προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των αγωνιστών της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης και των οικογενειών τους. Καπηλευόμενος τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες και την ιστορία τους αυτοπροβάλλεται ως δήθεν συνεχιστής τους, πασχίζοντας έτσι να δώσει αγωνιστικό άλλοθι στην άθλια πολιτική του που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, που τους εμπλέκει όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση ξεπλένοντας τους δολοφόνους των λαών», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να θέσει ζήτημα διεκδίκησης γιατί «είναι πιστός θιασώτης της ΕΕ και ταυτίζεται με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης που δεν θέλει να διαταραχτούν οι σχέσεις της με την ΕΕ συνολικά και ιδιαίτερα με την Γερμανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε «έωλο» και «εκ του πονηρού» το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «δήθεν χρειαζόταν τεκμηρίωση για να εγερθεί θέμα αποζημιώσεων» υπενθυμίζοντας ότι από τη δεκαετία του ’90 υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία που τεκμηρίωναν και τις γερμανικές επανορθώσεις και το ύψος τους με εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Να γιατί πάντα λέγαμε ότι το θέμα της διεκδίκησης των επανορθώσεων από τη Γερμανία είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να καυχιέται ότι έστησε μια διακομματική Επιτροπή για τις γερμανικές επανορθώσεις που διαμόρφωσε την Έκθεσή της το 2016, αλλά τρία χρόνια τώρα δεν έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής της Έκθεση αυτή».

«Τη θυμήθηκε όλως τυχαίως πάλι, προεκλογικά, με προφανή σκοπό να ενισχύσει όλη αυτή την τυχοδιωκτική συμμαχία σκορποχωρίων που στήνει και ονομάζει “προοδευτική συμμαχία” δήθεν κατά της Ακροδεξιάς και του φασισμού», είπε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «όταν εφαρμόζεις μια αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα μάλιστα της προόδου, της Αριστεράς και του αντιφασισμού, τότε, δεν είσαι πραγματικός πολέμιος του φασισμού και μάλιστα τις περισσότερες φορές καταντάς χορηγός και τροφοδότης του».

Είπε ότι και η συγκεκριμένη Έκθεση με όσα προτείνει στέλνει το ζήτημα των διεκδικήσεων στις ελληνικές καλένδες και αναφερόμενος στις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, είπε ότι αυτές θεωρούνται ιδιωτικές απαιτήσεις και δεν συμψηφίζονται με άλλες απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας.

«Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση διακρατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας πρέπει να υπάρχει φροντίδα και έλεγχος ώστε σε περίπτωση διεκδίκησης να μην παρακαμφθούν οι απαιτήσεις χρηματικής αποζημίωσης θυμάτων και των οικογενειών τους», δήλωσε.

Επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι διακρατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Γερμανίας για τις αποζημιώσεις, πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά η κυβέρνηση κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία Γερμανία θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και νομικά και επιδιώκει να αμβλύνει έως να καταστήσει ανενεργή κάθε πρωτοβουλία και δράση διεκδίκησης των αποζημιώσεων».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση συμπράττει στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία προσπαθεί να παρακάμψει την υποχρέωσή της «δίνοντας κάποια ψίχουλα μέσω του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «στην ίδια ρότα το γερμανικό κράτος προχώρησε και στη δημιουργία ελληνογερμανικού “Ιδρύματος Νεολαίας”, που χρηματοδοτείται ισόποσα από τις δύο χώρες».

Τόνισε ότι μέσω των δράσεων των οργανισμών αυτών «δεν επιχειρείται μόνο να θαφτεί η πραγματική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και το ξαναγράψιμο της ιστορίας στα μέτρα του ιμπεριαλισμού». Και πρόσθεσε ότι εμφανίστηκε προσφάτως και ένα σωματείο Γερμανών «που δρα για να γλιτώσει το γερμανικό κράτος από τις αποζημιώσεις», ότι αυτοαποκαλείται «Σεβασμός για την Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι «όλοι τους -όσοι το απαρτίζουν- είναι φίλοι και ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ, θιασώτες των αντιλαϊκών μνημονίων, του ευρωατλαντισμού, των επεμβάσεων και της χειραγώγησης των λαών».

Είπε ότι, μεταξύ άλλων, με βάση όσα λένε περί ευθύνης της Γερμανίας για τον πόλεμο, τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις των επανορθώσεων ύψους 309,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει η Επιτροπή της Βουλής στο πόρισμά της και το φθάνει σχεδόν στα 400 δισ. ευρώ με τα χρέη των ξεχωριστών θυμάτων.

«Όλοι αυτοί έχουν βαλθεί να ξελασπώσουν το γερμανικό κράτος από τις υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, ας ελπίσουμε όχι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλα τα περιμένουμε πλέον από εσάς», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι αυτοί οι «φιλέλληνες Γερμανοί» προτείνουν για αποζημιώσεις και επανορθώσεις να δοθεί μόλις το 3% απ’ ό,τι βλέπει το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, για τη δημιουργία Ταμείου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

«Το ΚΚΕ, ο αιμοδότης, ο καθοδηγητής, ο νους και η ψυχή των αγώνων του λαού και της νεολαίας μας στη ναζιστική Κατοχή που μέσα από ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ αγωνίστηκε νικηφόρα ενάντια στις ναζιστικές ορδές, ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στηρίξει».

Επισήμανε, επίσης, ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ κινήθηκαν κατά των δίκαιων διεκδικήσεων του ελληνικού λαού, με τον κ. Γιούνκερ να απαντά στην ΕΟ του ΚΚΕ ότι «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ», ενώ το ίδιο απάντησε και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Είπε ακόμα ότι οι ΕΟ του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, στους οποίους συμμετέχουν ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες «τελευταία έγινε συνδαιτυμόνας και ο κ. Τσίπρας», τάχθηκαν ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού μας για αποζημιώσεις-επανορθώσεις από τις πολεμικές καταστροφές και τα εγκλήματα των ναζί.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν είναι δυνατόν να πολεμηθεί ο φασισμός με τη σημαία και τις δήθεν “αξίες” της ΕΕ που υπερασπίζεστε όλοι σας, γιατί η ΕΕ είναι αυτή που πρωτοστάτησε στο ξαναγράψιμο της ιστορίας, καταργώντας την 9η Μάη ως Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, έχει κάνει επίσημη ιδεολογία της τον αντικομουνισμό, κάνει πλάτες σε αντιδραστικές κυβερνήσεις για να ποινικοποιούν κομμουνιστικά κόμματα, κομμουνιστικά σύμβολα και την κομμουνιστική ιδεολογία. Είναι η ΕΕ που στηρίζει απευθείας εγκληματικές ναζιστικές ομάδες τύπου ΧΑ για να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, όπως έκανε στην Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες από κοινού με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Είπε ότι αυτά αποδεικνύουν πόσο παραπλανητικό είναι αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «δήθεν η ΕΕ μπορεί να διορθωθεί».

«Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τον αντιδραστικό-αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων-επανορθώσεων πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου ενάντια στην ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν.

Κατέληξε, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, στους πολιτικούς πρόσφυγες, και στις οικογένειές τους, και κάλεσε σε συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ «ως του μόνο πραγματικού εχθρού της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, της φτώχειας, της ανεργίας και των πολέμων», ενώ, όπως είπε, με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ισχυροποιηθεί και η λαϊκή διεκδικητική πάλη για τις γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης