Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, κεντροδεξιός ως προς την πολιτική καταγωγή, τα πήγε πολύ καλά στις βουλευτικές εκλογές και επειδή θα εκλεγεί στον β’ γύρο, αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του και στην επόμενη κυβέρνηση που θα ορκίσει οσονούπω ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπρούνο Λεμέρ ενημερώθηκε για όλες τις πτυχές του ελληνικού ζητήματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει το συμβιβαστικό του πακέτο κατά τις δύο μεσημβρινές του συναντήσειςΈρχεται δηλαδή στην Αθήνα ενισχυμένος, αλλά και διαβασμένος, αφού στα τέσσερα προηγούμενα 24ωρα συναντήθηκε με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε, τον Ιταλό ομόλογό του κ. Πάντοαν αλλά και τη «μάγισσα» των διεθνών οικονομικών πραγμάτων, την κα Κριστίν Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενημερώθηκε για όλες τις πτυχές του ελληνικού ζητήματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει το συμβιβαστικό του πακέτο κατά τις δύο μεσημβρινές του συναντήσεις με τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Τσίπρα.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει επί της ουσίας ευαίσθητες αναδιατυπώσεις, προκειμένου σε λεκτικό επίπεδο να μπορούν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Κεφάλαιο 1: Η εκταμίευση της δόσης. Θα είναι ένα ποσό που θα υπερβαίνει τα 7,5 δις ευρώ, αλλά δεν θα ξεπερνά τα 10 δις, δεδομένου ότι η «γαλαντομία» της ελληνικής κυβέρνησης που νόμιζε ότι, αποκαλύπτοντας τις ταμειακές της δυνατότητες θα διασφάλιζε περισσότερα διαπραγματευτικά ατού, προκάλεσε εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι δανειστές, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας που προέρχονται από τη στυγνή φορολόγηση αλλά και από την παύση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, αποφάσισε να παρακρατήσει περίπου 1,5 δις ευρώ από την τελική δόση με το σκεπτικό «αφού έχετε λεφτά ρε παιδιά, γιατί να σας δώσουμε παραπάνω;» και όπως έλεγε και ο μακαρίτης «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεφάλαιο 2: Ως προς το χρέος, θα υπάρξει μια φιλικότερη επαναδιατύπωση και κατά τα φαινόμενα μια πειστικότερη δέσμευση των δανειστών έναντι της μελλοντικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστα βιώσιμο.

Κεφάλαιο 3: Ως προς το οικονομικό «καρότο», το πακέτο Λεμέρ θα προβλέπει θετικότερη επαναδιατύπωση που θα προσδίδει δυναμικότερη αίσθηση στην πρόθεση των δανειστών και κυρίως των κοινοτικών γραφειοκρατών στην παροχή ολοκληρωμένων οικονομικών προγραμμάτων, που στην ουσία δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά τα γνωστά ΕΣΠΑ καθώς και το επίσης γνωστό και περίφημο πακέτο Γιούνκερ. Όλα αυτά προϋποθέτουν, βεβαίως, πως η Αθήνα θα είναι σε θέση και να σχεδιάσει και να προγραμματίσει και να υποδεχθεί αυτά τα προγράμματα. Δύσκολο το στοίχημα.

Κεφάλαιο 4: Τι θα γίνει με το ΔΝΤ. Μετά τις διαρκείς υπόγειες επαφές μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με δεδομένες τις ευαισθησίες της γερμανικής ηγεσίας που αντιμετωπίζει εκλογές τον Σεπτέμβριο προέκυψε ένα deal, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ και με την πρόθεση, αν και εφόσον όλα πάνε καλά, να διατυπωθεί ένα νέο «memorandum of understanding» με την Αθήνα όταν και εφόσον λήξει το πρόγραμμα (καλοκαίρι 2018) και όταν οι δανειστές στο σύνολό τους θα είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι να συζητήσουν στα σοβαρά τις ρυθμίσεις επί του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αξιόπιστα βιώσιμο. Και σε αυτό το κεφάλαιο θα υπάρξει μια φιλικότερη και χαλαρότερη διατύπωση σε λεκτικό επίπεδο, ώστε να αφήνονται περιθώρια εκτίμησης στην ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι προσωπικά διά τα περαιτέρω, όπου τα περαιτέρω αφορούν στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση, όνειρο απατηλό αλλά και διαρκές του Μαξίμου.

Επειδή, δε, η ποσοτική χαλάρωση ήταν και είναι κάτι το εφήμερο, η διατύπωση του ΔΝΤ θα είναι τέτοια, που θα επιτρέπει στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου να αναπαραγάγει το λεγόμενο αφήγημα περί εξόδου στις αγορές.

Σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές σε Βρυξέλλες και Αθήνα, το πακέτο αυτό του Μπρούνο Λεμέρ αναμένεται να γίνει αποδεκτό, αλλά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να αναχωρήσει από την ελληνική πρωτεύουσα με μια σαφή και ξεκάθαρη δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι και την τελευταία στιγμή στις 15 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη κατά τη Σύνοδο του Eurogroup, δεν θα υπάρξει κάποιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα από το Μαξίμου προς τον κ. Τσακαλώτο που θα ανατρέπει τα συμπεφωνημένα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μπρούνο Λεμέρ αναχωρώντας θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, αφού, όπως λέει και η ελληνική ρήση, «όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και τη γιαούρτη».

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη ξεκαθάρισαν στην Αθήνα πως δεν θα πρέπει να αναμένει τίποτα από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε συζητούνται ούτε κλείνονται τέτοιου είδους συμφωνίες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης