Στις 16:00 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε την Τετάρτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Σαρμάς ορκίστηκε ενώπιον της κυρίας Σακελλαροπούλου, ενώ της θρησκευτικής τελετής προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να του παραδώσει τον φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στο κράτος.

Η θητεία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα έχει διάρκεια ενός μήνα.

Σε ότι αφορά την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ως Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί  ο Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία, Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνεται ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. ενώ δυνατά παίζει και η  περίπτωση  υπουργοποίησης του πρέσβη ε.τ.  Δημήτρη  Παρασκευόπουλου. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής

Στο  υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού. Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας. Σε ότι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, υπηρεσιακός υπουργός θα αναλάβει ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 η ορκωμοσία των βουλευτών

Παράλληλα, επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ Τακτική Σύνοδο την Κυριακή (28/5), αντί της Πέμπτης (1/6), όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.

Επισημαίνεται ότι αν δεν συγκεντρώσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Επίσης τη Δευτέρα (29/5) αναμένεται να θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Γεννήθηκε το 1957, σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986). Δικαστικός λειτουργός από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019). Επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023). Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022). Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.

Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιοριστεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης