Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, παρέκαμψε τη σφοδρή κριτική στελεχών του κόμματός του κατά της Ελλάδας και έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας.

Η συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής στο Μόναχο ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαυαρό πρωθυπουργό βρέθηκε στο επίκεντρο της επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χείρα συνεργασίας

Το περιοδικό «Der Spiegel», στη διαδικτυακή του έκδοση, υπενθυμίζει ότι πριν από τρεις μήνες το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, στη συνάντηση όμως ο Ζεεχόφερ εμφανίστηκε από τη συμφιλιωτική του πλευρά. Εξέφρασε τον μεγάλο σεβασμό του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων και έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας. Όπως παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος, ο Βαυαρός πρωθυπουργός αποστασιοποιήθηκε μεν από τη σφοδρή κριτική κατά της Ελλάδας που άσκησε ο γ.γ. του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αλλά μίλησε για «κόκκινες γραμμές», που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, υπονοώντας τις προϋποθέσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης.

Σε άρθρο στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για νέα αρχή στις ιστορικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. «Το ότι οι Γερμανοί δεν χαίρουν τελευταία εκτίμησης στην Ελλάδα οφείλεται στις λεκτικές επιθέσεις από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα» υπογραμμίζει. «Ο μικρός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών με τη στάση του δεν διευκόλυνε την Άνγκελα Μέρκελ στις προσπάθειες να μεσολαβήσει ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα» σημειώνει.

Τέλος, το περιοδικό «Stern» στην ιστοσελίδα του παίρνει αφορμή από την επισημότητα του πρωτοκόλλου στο δείπνο, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έδωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ στο να κατέβουν οι τόνοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποδέχθηκε τον προσκεκλημένο του με όλες τις τιμές του βαυαρικού πρωτοκόλλου. Σερβιτόροι με λιβρέες προσέφεραν ένα γεύμα τεσσάρων πιάτων, από βαυαρική πάπια μέχρι ελληνικό γιαούρτι. Ακόμη και ο σεφ έβαλε τα δυνατά του για την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους Βαυαρούς και τους Έλληνες».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης