Για το εξαιρετικά σοβαρό θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα, ιδίως στα παιδιατρικά και τις αντιβιώσεις για τα αναπνευστικά προβλήματα, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες  πως οι κατασκευάστριες εταιρίες  σπρώχνουν τα φάρμακα εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά και επανέλαβε για μια ακόμη φορά, πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου περιμένει από  τις φαρμακαποθήκες να συνεργαστούν, δηλώνοντας άμεσα το στοκ φαρμάκων που διαθέτουν, διαφορετικά θα σταλούν στην Εισαγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ  και δεν συνεργαστούν με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν» ανέφερε σε αυστηρό τόνο ο Θάνος Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες.  Οποίος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου. Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» είπε ο υπ. Υγείας.

Στη συνέχεια ο  Θάνος Πλεύρης, επισήμανε ότι έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 15 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.  Άλλωστε ο ΕΟΦ έχει εκδώσει λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη. Οι φαρμακαποθήκες οφείλουν να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν από αυτά τα φάρμακα, ώστε να διατεθούν άμεσα στην αγορά και να μην κρατηθούν ως «στοκ» για να εξαχθούν με την άρση της απαγόρευσης.

Ήδη σε δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας που αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. «Όποιος κρατάει στοκ φάρμακα ή πάει να κάνει παράλληλη εξαγωγή, δεν θα ξαναεργαστεί στο χώρο του φαρμάκου, είτε είναι φαρμακαποθήκη είτε φαρμακείο και θα πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα» επανέλαβε ο Υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τα παιδιατρικά φάρμακα, αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα κλπ. τα οποία δυσκολεύονται οι πολίτες να βρουν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Οι ελλείψεις αυτές δεν οφείλονται στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην Ευρώπη από την έξαρση της γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το επιδημικό κύμα της γρίπης στην Ευρώπη βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, επομένως το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκλιμακωθεί και η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Υπάρχει δυσκολία στην τροφοδοσία από τις μητρικές εταιρείες. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με αυξημένες παραγγελίες των εταιρειών και εδώ οι εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα αποθέματα» ανέφερε για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ελέγχονται εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το αν έχουν εισαγάγει τις απαιτούμενες ποσότητες σε φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης