Ήταν σίγουρα η πιο αμήχανη από πλευρά ουσιαστικού περιεχομένου προεκλογική περίοδος, κατά την οποία μέτρησε η δύναμη της εικόνας και επιδιώχθηκε η ψυχολογικό ντόπινγκ των ψηφοφόρων με συνθήματα και διλήμματα πόλωσης. Και τώρα, λίγες ώρες πριν από την τελική αναμέτρηση τα επιτελεία των κομμάτων προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις, υπό την ασφυκτική πίεση, όμως, του χρόνου, να μην αφήνει πολλά περιθώρια.

Σε 650.000 εκτιμάται ο αριθμός των πολιτών που δεν απαντούν στις έρευνες των δημοσκόπων. Ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο σε πραγματικά νούμερα. Μέσα σε αυτούς βρίσκονται πολίτες που θα απέχουν ή θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή. Μαζί και με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από ένα κόμμα σε άλλο, αποτελούν ποσοστό ικανό να καθορίσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία αυτά «εκλογικά κλειδιά» μεγέθυνε το γεγονός ότι σύγκρουση ουσίας δεν υπήρξε. Τι δεν άκουσαν οι Έλληνες πολίτες; Δεν άκουσαν μέτρα για την ανεργία, δεν άκουσαν πώς τα παιδιά τους θα αποκτήσουν δικαίωμα σε μία καλύτερη παιδεία. Δεν άκουσαν πως θα αυξήσουν το εισόδημα του νοικοκυριού τους και πως θα τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια. Δεν άκουσαν τι ξημερώνει την επομένη των εκλογών που θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό από το μνημόνιο 3.

Οι δύο αρχηγοί με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και τις τελευταίες ανοιχτές συγκεντρώσεις μετρούν δυνάμεις, αλλά μετρούν και τις δυνάμεις τους, στρεφόμενοι στην ειδική κατηγορία των ψηφοφόρων που παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους νέους να τον κρίνουν αν πιστεύουν ότι πούλησε τη διαπραγμάτευση, στοχεύοντας στο θυμικό τους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσπαθεί, για παράδειγμα, να διορθώσει παλιές απαξιωτικές δηλώσεις του, καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους στο πλευρό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συσπείρωση, βέβαια, της ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι. Φτάνει στο 87%. Έμπειρος ο Βαγγέλης Μειμαράκης, καθώς χρόνια ήταν γραμματέας της ΝΔ, κατά γενική ομολογία έκανε καλή δουλειά. Τον ευνόησε βέβαια και το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με μεγάλη συσπείρωση για το κόμμα του. Ωστόσο, δεν φαίνεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον, να έχει κερδίσει ψηφοφόρους άλλων χώρων.

Ο ΣYΡΙΖΑ, βρίσκεται μακριά από το ταβάνι της συσπείρωσης και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο χρονικό να το φτάσει. Στην Κουμουνδούρου, όμως, αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι η παράσταση νίκης είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, έχει ανοίξει η ψαλίδα με τη ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σπάνια τα τελευταία χρόνια έχουν ανατραπεί τα ποσοστά της παράστασης νίκης από το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην Κουμουνδούρου όμως προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν πως επηρεάζουν τα ποσοστά αυτά τους ψηφοφόρους. Γιατί μία καλή παράσταση νίκης μπορεί να οδηγήσει σε άλλα στρατόπεδα ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους που εκτιμούν ότι ούτως ή άλλως το κόμμα τους θα είναι πρώτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης