«Καθάρισε» ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Γιάννης Αγγελής από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το πολυσυζητημένο ταξίδι στη Βιέννη, το 2018, στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο κ. Αγγελής απαλλάσσεται από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αντιμετώπιζε για τα στοιχεία που δεν παρέλαβε από τους Αμερικανούς, κατά τη διάρκεια συνάντησης μαζί τους, αναφορικά με λογαριασμό συγγενούς πολιτικού προσώπου, με το σκεπτικό ότι «κινήθηκε στα στενά υπηρεσιακά πλαίσια» και σε καμία περίπτωση δεν είχε δόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησαν την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Οικονόμου, στην οποία αναφέρεται για την περίφημη συνάντηση της Βιέννης για το θέμα της Novartis που είχε το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων Διαφθοράς, μαζί με τον κ. Αγγελή, ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν». Μάλιστα, κατά την εισαγγελική πρόταση, «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του (σ.σ. κ. Αγγελή) δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».

Ακόμη, με την πρότασή του, με την οποία συμφώνησε πλήρως το δικαστικό συμβούλιο, ο κ. Οικονόμου ζητούσε την απαλλαγή του κ. Αγγελή κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής, καθώς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». 

Επιπλέον, κατά τον εισαγγελέα Εφετών, ο κ. Αγγελής ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλώς είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε ενημερώσει, ως όφειλε, για τις θέσεις του αυτές την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης