Στον ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που ευχήθηκε να κλιμακωθεί ώστε να αποκτήσουν οι περιφέρειες μεγαλύτερη προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρθηκε από το βήμα του Olympia Forum ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ωστόσο, όπως είπε η Ελλάδα δεν έχει την εμπειρία άλλων Ευρωπαϊκών κρατών που έχουν αναπτύξει ιστορική διαδρομή όσον αφορά τη σχέση τους με τις περιφέρειες, οπότε η καλύτερη λύση είναι η μίμηση, οι καλές πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να αποτελέσουν ¨πιλότο” για να αποκτήσει η χώρα ένα ισχυρό μοντέλο περιφερειακής διοίκησης το οποίο θα συμβάλλει στην Περιφερειακή ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για το rescEU, χαρακτηρίζοντας το την μεγαλύτερη δική του “στιγμή” στον Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για την προσπάθεια ενίσχυσης των κρατών-μελών στον τομέα της πυρόσβεσης με νέα σύγχρονα εναέρια μέσα, προσπάθεια που η πανδημία δοκίμασε  καθώς “απαίτησε” κονδύλια για στήριξη άλλων δράσεων υπέρ των πολιτών της Ευρώπης.

“Καταφέραμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο χρημάτων να κινηθούν ώστε να αγοραστούν εναέρια μέσα. Η Ελλάδα δηλαδή αν παραγγείλει οκτώ εναέρια μέσα, θα πάρετε εντελώς δωρεάν τα δύο και τα υπόλοιπα μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Από το μηχανισμό του rescEU στην Ελλάδα φέτος έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση. Ήρθαν μόνιμες και εθελοντικές δυνάμεις. Και αυτό γιατί οι εθελοντικές επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το rescEU είναι για μένα ότι σημαντικότερο έκανα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο”.

Ο κ. Ανδρουλάκης, με αφορμή και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα, δήλωσε περήφανος σοσιαλδημοκράτης λέγοντας πως “είναι η πιο χρήσιμη ιδεολογία για την ανθρωπότητα που σέβεται τον άνθρωπο και το κοινωνικό κράτος. Ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να επαναφέρουμε αυτές τις ιδέες για να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα. Πρέπει να χτίσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που στηρίζεται στη διαφάνεια την αξιοκρατία και ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο για το μέλλον”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί στόχο η συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ αλλά προτεραιότητα αποτελεί ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη Δημοκρατική παράταξη που θα  μπορεί να πρωταγωνιστήσει με ιδέες, θέσεις και πρόγραμμα. “Πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα. Οι νέοι  δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, τους θεωρούν επαγγελματίες οι οποίοι θα πουν ότι πρέπει για να πάρουν την ψήφο του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα δεν θα πράξουμε αυτό που λένε. Οραματίζομαι να αλλάξει και να έχουμε πολιτικούς. Πολιτικούς που δε θα είναι 40 χρόνια στη Βουλή και το μόνο τους κίνητρο είναι να κάθονται σε θέσεις εξουσίας, με πολιτικό τους εργαλείο το  λαϊκισμό και το πελατειακό κράτος. Εμείς θα είμαστε συνεπής απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, συνεπείς απέναντι στον ελληνικό λαό”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης