Μεγάλη νίκη κατέγραψε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από την εκτίμηση για τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η SingularLogic στις 20.40 το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τη SingularLogic, προκύπτει εξακομματική Βουλή με αυτοδυναμία της ΝΔ και χωρίς τη Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα Δημοκρατία: 39,8% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 31,6% και 86 έδρες

ΚΙΝΑΛ: 8,3% και 23 έδρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΚΕ: 5,3% και 14 έδρες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,7% και 10 έδρες

ΜέΡΑ25: 3,4% και 9 έδρες

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2,9% και 0 έδρες

 

Μητσοτάκης: Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι νίκη της Ελλάδος και κάθε Έλληνα. Μια νέα ημέρα ξημερώνει για την Ελλάδα. Μου κάνατε το καλύτερο δώρο γιορτής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.

 

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις 13.00, τη Δευτέρα, αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

H ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και το νέο υπουργικό σχήμα.

Τσίπρας: Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Θα υποδεχτώ αύριο τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα επαναλάβω ό,τι έκαναν οι αντίπαλοί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ ισχυρός, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να αποτρέψει εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις» επεσήμανε.

 

Σε ποσοστό ρεκόρ η αποχή

Στο ποσοστό ρεκόρ του 44% εκτιμάται από τη SingularLogic ότι θα διαμορφωθεί η αποχή από τις σημερινές εκλογές. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής της Μεταπολίτευσης σε βουλευτικές εκλογές, μεγαλύτερο και από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κατά τις οποίες δεν προσήλθε στις κάλπες το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από εθνικές κάλπες έχει καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015 με 43,43%, ενώ υψηλά ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά και στις προηγούμενες εκλογές της μνημονιακής εποχής (Μάιος 2012 34,88%, Ιούνιος 2012 37,51%, Ιανουάριος 2015 35,13%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης