Νέες ποινικές διώξεις στις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπεγράφησαν επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου δημιουργούν νέα δεδομένα στην έρευνα αφού για πρώτη φορά, η Δικαιοσύνη προχωρά στον καταλογισμό αδικημάτων που δεν έχουν μέχρι στιγμής παραγραφεί ούτε με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς άσκησε ήδη συμπληρωματικές διώξεις για δωροδοκία-δωροληψία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαύρου χρήματος και αφορά σε συμβάσεις εξοπλιστικών (κυρίως για τις φρεγάτες) που βρίσκονται στα χέρια της ανακρίτριας, Ηλιάνας Ζαμανίκα, για τις οποίες μέχρι τώρα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες μόνο για απιστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιολογώντας σειρά στοιχείων που συγκέντρωσε η ανακρίτρια είχε ζητήσει την άσκηση των νέων διώξεων οι οποίες θέτουν στο «κάδρο» της έρευνας ολοένα και περισσότερο τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με το αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, οι νέες κατηγορίες θα αφορούν στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που οδήγησαν στο αίτημα της ανακρίτριας είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η κατάθεση πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν για τη
  • σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών, με υποκατασκευαστή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 
  • Οι λογαριασμοί της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπάρο του ζεύγους Γ.Κανδαλέπα. Από το 2014 εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του Γ. Κανδαλέπα το οποίο ακόμη περιμένει απάντηση!
  • Το αίτημα στις ελβετικές αρχές από τα μέσα Μαρτίου για άνοιγμα των νέων λογαριασμών που φέρονται ότι συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Το τελευταίο αυτό αίτημα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, σε συνδυασμό με τις νέες κατηγορίες θα προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις στην ανάκριση, «λύνοντας» τα χέρια της Δικαιοσύνης για να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια, ερευνώντας κάθε πτυχή των επίμαχων συμβάσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης