Στα χνάρια των ερευνητικών σκαφών «Χόρα» και «Σισμίκ» του τουρκικού ναυτικού κινείται το υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο, σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, μέχρι και τις 2 Μαρτίου θα βρίσκεται στα διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου διεξάγοντας έρευνες από τη Λήμνο μέχρι τη Σκύρο.

Η «καραμέλα» των τουρκικών ερευνών σε αυτή την περιοχή ξεκινά το 1973, όταν η χούντα των Συνταγματαρχών προχώρησε σε ερευνητικές γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της Λήμνου. Από τότε αρχίζει και το γαϊτανάκι των τουρκικών απαιτήσεων, προκλήσεων και διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Τσεσμέ» έρχεται να συμπληρώσει ως προς την τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα τον κύκλο των προκλητικών ενεργειών του «Oruc Reis» κατά τη διάρκεια τόσο του προηγούμενου καλοκαιριού όσο και του φθινοπώρου που μας πέρασε.

Πρόκειται δηλαδή για μέρος σχεδίου της Άγκυρας με το οποίο ασκεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να φθάσει στο επιθυμητό για αυτή αποτέλεσμα, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αποδοχή των τετελεσμένων. Σημειωτέον, η τουρκική Navtex για το «Τσεσμέ» έρχεται παραμονές της υποβολής της αναμενόμενης πρότασης από την ελληνική πλευρά για τον καθορισμό της ημερομηνίας επανάληψης αυτής της φάσης των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί η παραληρηματική έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών όταν μίλησε για την «τρέλα» των Τούρκων και όταν δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προκαλεί και άρα δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του. Η οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος, όταν βρέθηκε στην Κύπρο, είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός στο νησί είναι στρατός κατοχής και πως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχονται τη σύσταση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα και σε προσωπικό επίπεδο, όπως το συνηθίζει, διότι έτσι του λένε οι δημοσκόποι του, οι οποίοι μετρώντας τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των Τούρκων ψηφοφόρων έχουν καταλάβει πως η προσωποποίηση των απειλών είτε προς το εσωτερικό είτε προς το εξωτερικό της Τουρκίας αυξάνει τα ποσοστά δημοφιλίας του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται δηλαδή για συνειδητό σχέδιο πολιτικής τακτικής και εκλογικής στρατηγικής του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος αντιμετωπίζει τα μύρια όσα προβλήματα με την οικονομία του, τις συμμαχίες του, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και βεβαίως τη Γαλλία. Όλα αυτά τα προβλήματα ή τουλάχιστον ένα μέρος τους αντανακλώνται στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα προχώρησε σε προφορικό διάβημα για το Τσεσμέ. Το διάβημα έγινε από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης