Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς για πιθανές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη, στη δεύτερη τέτοια προειδοποίηση που εκδίδεται μέσα σε τέσσερις ημέρες, μετά τα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στην Ευρώπη.

Σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες, προστίθεται στην προειδοποίηση.

Την Παρασκευή, πρεσβείες στην Άγκυρα, μεταξύ των οποίων εκείνες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια σχετικά με πιθανές επιθέσεις αντιποίνων εναντίον χώρων λατρείας, έπειτα από ξεχωριστά περιστατικά στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία κατά τα οποία κάηκε το Κοράνι.

Το Σάββατο, η Τουρκία προειδοποίησε επίσης τους πολίτες της για «πιθανές ισλαμοφοβικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερντογάν: «Δεύτερη Άλωση η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την ρητορική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας, με αιχμή αυτή την φορά την Αγία Σοφία.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος, εμφανίζοντας εαυτόν ως νέο πορθητή, διάβασε ένα «προφητικό» ποίημα το οποίο αναφέρεται στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί χαρακτηρίζοντάς την ως δεύτερη Άλωση.

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα.

Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.

Ακούσατε το ποίημα και έλεγε η θα ανοίξει. Η Αγία Σοφία…. Άνοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην ίδια ομιλία του ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να κάνει το ίδιο για τη Σουηδία.

«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης