Οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, εξέδωσε η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το philenews, κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη αυξημένη ένταση με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τη Navtex 1465/19, η Τουρκία σχεδιάζει τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά αύριο, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με την οποία αναφέρει ότι η ελληνική Navtex HA46-663/19 -για ασκήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου στις 19 Δεκεμβρίου- μεταδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό», «ακυρώνοντας», κατά την άποψή της, με αυτόν τον τρόπο την αντίστοιχη ελληνική οδηγία.

«Ούτε σπιθαμή πίσω στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε στην τουρκική βουλή ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι το 2020 η Τουρκία θα προχωρήσει σε πέντε νέες γεωτρήσεις.

«Τα πλοία μας “Φατίχ” και “Γιαβούζ” συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Με τα πλοία μας μέσα στο 2020 θα ανοίξουμε πέντε νέα πηγάδια, συνεχίζοντας έτσι την ενεργητική στρατηγική μας στο πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» ανέφερε.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Την Κυριακή, συντηρήθηκε η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με φόντο τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχουν τεθεί σε ισχύ συμφωνίες με την Τουρκία, σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας. Από τη μεριά του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε στην Τουρκία προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων που «προκαλεί θλίψη» και «την εκθέτει».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Δένδιας

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και την Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης