Σε νέα αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Χρηματοδότησης (ELA), προχώρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Το ΔΝΤ απορρίπτει ορισμένα από τα ισοδύναμα της ελληνικής πρότασης, ζητώντας τη λήψη άλλων μέτρων με άμεσα αποτελέσματα στα δημοσιονομικά. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), τον Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και την Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).

Η νέα ένεση ρευστότητας έρχεται λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στον απόηχο της απόρριψης ισοδύναμων μέτρων από το ΔΝΤΔεν έγινε γνωστό το ύψος της νέας ενίσχυσης, η οποία εντάσσεται στην πάγια τακτική της ΕΚΤ να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο η Αθήνα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα θα εξασφαλίζεται όσο υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με τους θεσμούς.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου. Παρόμοιες ενέργειες σημειώθηκαν τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, στον απόηχο των συνεχών εκροών στις καταθέσεις. Αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε ότι θα υπάρξει νέα συνεδρίαση, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

ΤτΕ: 45 δισ. ευρώ κάτω από τα στρώματα

Λόγω των αθρόων αναλήψεων από τις τράπεζες η κυκλοφορία τραπεζογραμματίων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Ιουνίου 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μεγαλύτερο μέρος από τις εκροές των καταθέσεων αυτών αφορά σε μετρητά, τα οποία οι (πρώην) καταθέτες διακρατούν, με τους όποιους κινδύνους τούτο συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον Μάιο η ΤτΕ, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά έφθασε τα 45,20 δισ. ευρώ, όση περίπου ήταν και τον Ιούνιο του 2012 (43,3 δισ. ευρώ), όταν κατέφθαναν οι περιβόητες αερομεταφερόμενες αποστολές τραπεζογραμματίων από τη Φρανκφούρτη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης