Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου σχετικά με την πτώση της Ελλάδας στους δείκτες της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, σχολίασαν, τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Αττικής, Θανάσης Μπούρας. Με ιδιαίτερα επικριτική γλώσσα είπαν χαρακτηριστικά: «Σεβόμενοι τη μικρή εμπειρία του κ. Παπαδημητρίου στην Ελλάδα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η άσκηση των υπουργικών καθηκόντων προϋποθέτει την ανάληψη ευθύνης για τη δραστηριότητα της Κυβέρνησης. Προφανώς, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί ότι το άθροισμα “6+1=7” της πτώσης στο δείκτη ανταγωνιστικότητας I.M.D., κατά τα έτη 2016 – 2017 στα οποία κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συνιστά εθνικό θρίαμβο. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωσή των κ.κ. Μπακογιάννη και Μπούρα:

«Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση μας για την υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας κατά μία θέση στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας, δήλωσε: “[…]Πράγματι η Ελλάδα υποχώρησε στην κατάταξη του International Institute for Management Development (I.M.D.) κατά μία θέση το 2017 έναντι 6 θέσεων το 2016. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως για τους ερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί ένα φρένο στην πτώση, αλλά μια ανησυχητική επιδείνωση[…]”.

Σεβόμενοι τη μικρή εμπειρία του κ. Παπαδημητρίου στην Ελλάδα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η άσκηση των υπουργικών καθηκόντων προϋποθέτει την ανάληψη ευθύνης για τη δραστηριότητα της Κυβέρνησης. Προφανώς, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί ότι το άθροισμα “6+1=7” της πτώσης στο δείκτη ανταγωνιστικότητας I.M.D., κατά τα έτη 2016 – 2017 στα οποία κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συνιστά εθνικό θρίαμβο. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πεδίο της διαρθρωτικής προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις χωλαίνουν και σχεδόν όλοι οι δείκτες ανταγωνιστικότητας παραμένουν στάσιμοι ή χειροτερεύουν. Οι εξαγωγές (πλην των πετρελαιοειδών) παραμένουν στάσιμες. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το έτος 2016 περιορίστηκαν στα 500.000.000 ευρώ τη στιγμή που προβλέπονταν 2,5 δις ευρώ. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 13 (!) άμεσες ξένες επενδύσεις.

Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει πολύ, από το προηγούμενο Μνημόνιο, την οριστικοποίηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ως το 2021, την οποία όφειλε να καταθέσει στους θεσμούς το Μάιο του 2017. Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου την επικαλείται συχνά χωρίς ουδέποτε να την καταθέτει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης