Ν. Δένδιας: Στόχος μας να αναπτύξουμε στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, 19:40
Ν. Δένδιας: Στόχος μας να αναπτύξουμε στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία

Τη σημασία της πρώτης επίσκεψης υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στην Ελλάδα έπειτα από 18 χρόνια, ανέδειξε σε συνέντευξή του στο ινδικό τηλεοπτικό κανάλι WION ο Νίκος Δένδιας. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων» προσδιόρισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε πως οι δύο χώρες συμμερίζονται τις ίδιες αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την ειρηνική επίλυση διαφορών, καθώς και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του στην Αθήνα, είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τους εξέτασαν την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών, μέσω ενός τακτικού πολιτικού διαλόγου, καθώς και μέσω των επαφών των δύο λαών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου και του πολιτισμού. Προσέθεσε πως θα συνεργαστούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να οριστικοποιήσουν μια σειρά συμφωνιών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Ως μια άλλη σημαντική διάσταση των σχέσεων τους, ανέφερε ότι η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να είναι γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας.

Επιπλέον, ανέδειξε ότι εμφανίζονται ευκαιρίες για νέα σχήματα συνεργασίας και εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας η Ινδία να συμμετέχει ενεργά σε αυτά. «Έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προσβλέπουμε σε τριμερή διάλογο στο εγγύς μέλλον» ανέφερε ενδεικτικά.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην περιοχή όπου γειτνιάζει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η επιδίωξη επιθετικών και ρεβιζιονιστικών πολιτικών από ένα συγκεκριμένο κράτος αποσταθεροποιεί όχι μόνο την άμεση γειτονιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το εν λόγω κράτος χρησιμοποιεί θρησκευτικούς συσχετισμούς στην προσπάθειά του να αναβιώσει τα αυτοκρατορικά της όνειρα ή μάλλον, φαντάσματα του παρελθόντος.

Ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι θα μπορούσε να είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας η προσπάθειά της να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε πολλές χώρες. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η Τουρκία παίζει όλο και περισσότερο τη θρησκευτική κάρτα για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα. «Έχουμε δει τέτοια παραδείγματα στην άμεση γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όλο και περισσότερο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ειδικά στην Αφρική, ιδίως στην Ανατολική Αφρική. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση» είπε.

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πρόκληση που θέτει η Τουρκία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, καυτηρίασε πως «δεν σέβεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών διατάξεων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, εάν η Ελλάδα ασκήσει τα εγγενή κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιπλέον, η Τουρκία αρνείται να αντιμετωπίσει το μοναδικό διμερές ζήτημα που έχει με την Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η πρόκληση δεν είναι η Τουρκία ως χώρα. Είναι το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να τηρήσει τους κανόνες που ορίζονται και γίνονται αποδεκτοί από τη Διεθνή Κοινότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ινδία, μια χώρα που τηρεί αυτούς τους κανόνες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διεθνώς.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, 19:40