Ν. Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 14:22
Ν. Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

«Μιλάτε για πάγωμα των προκλήσεων…20 Ιουλίου ο Ερντογάν θα είναι στα κατεχόμενα και θα εγκαινιάζει στρατιωτική βάση drone στο νησί. Αυτό είναι ένα βήμα αποκλιμάκωσης; Όχι βεβαίως» τόνισε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε εκπομπή για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια».

Εξήγησε πως, ενώ ρητορικά προσπαθεί να αποκλιμακώσει αναφερόμενος σε καλοκαίρι χωρίς εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο οι εντάσεις συνεχίζονται αμείωτες. «Η άποψή μου είναι ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στην Κύπρο, λόγω και της αδιάλλακτης σημερινής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Η ήττα του κ. Ακιντσί, ενός λογικού συνομιλητή, που δεν αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε, ήταν μία άσχημη εξέλιξη» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ προσέθεσε ότι ο Ερντογάν έκανε χθες ακόμα μια «τακτικίστικη» κίνηση για να αποφύγει τη συζήτηση των κυρώσεων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Ιουνίου, καθώς, μετά τις κυρώσεις από τους Αμερικάνους, οι κυρώσεις από τους Ευρωπαίους θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο ευρωβουλευτής επισήμανε ακόμα την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση για επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας αποτελεί μία χίμαιρα και αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μία ειδική σχέση που από τη μία θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης που λέει ότι θέλει η Τουρκία και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο μόνιμων κυρώσεων στην περίπτωση καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών της χωρών. Επιπλέον «σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο 2-3 ετών να οδηγηθούμε με συνυποσχετικό στη Χάγη για να επιλύσουμε το μόνο θέμα, που είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για μένα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τα υπόλοιπα είναι ένα κυνήγι με την ουρά του Ερντογάν και τους τακτικισμούς του».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 14:29