Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σανγκάη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ο Μα μετέβη από τις ΗΠΑ στη Σανγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στο πλαίσιο της συνάντησής τους συζητήθηκαν μέθοδοι ενίσχυσης της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρώνΟ κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα του μεταξιού. Το ραντεβού που παρουσιάζει, ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό με τον επικεφαλής του «κολοσσού» του διαδικτυακού εμπορίου Αlibaba Τζακ Μα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μα ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σανγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στο πλαίσιο της συνάντησής τους συζητήθηκαν μέθοδοι ενίσχυσης της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Alibaba ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες

β) η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Ο Τζακ Μα ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι τoν ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

Ο Τζακ Μα εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Τόνισε, όμως, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Alibaba, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρεία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Η Alibaba

Η Αlibaba είναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρείες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. H Alibaba αποτελεί τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου καταλαμβάνοντας το 80% των online πωλήσεων. Πρόκειται -σύμφωνα με εκτιμήσεις- για τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως και στον όμιλο συμπεριλαμβάνονται τα e-commerce sites της, Taobao, Tmall και Alibaba. Com.

Βάσει υπολογισμών οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 250 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας αυτές των eBay και Amazon. com μαζί. Είναι εισηγημένη και στη Wall Street και έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς της τάξεως των 200 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα της εταιρείας υπολογίζεται ότι αναπτύσσονται με ρυθμούς της τάξεως του 35%-45% ετησίως.

Οι επαφές Τσίπρα και η δέσμευση της COSCO για νέες επενδύσεις

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ, ο οποίος συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε πρόσθετες επενδύσεις, άνω των 500 εκατ. ευρώ, στο λιμάνι του Πειραιά – πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Cosco στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της εταιρείας στη Σανγκάη, προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, πρόσθεσε ο Χου Λιρόνγκ, θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερ και στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι για κοντέινερ στη Μεσόγειο. Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων, όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στη Σανγκάη συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σανγκάης Γιανγκ Ξιονγκ και θα επισκεφθεί το μουσείο της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης