«Μαζί θα αποφασίσουμε για μια αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους» ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας κατά τη δευτερολογία του, σε τοποθετήσεις βουλευτών, ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο πειραματισμού αλλά μια μεγάλη χώρα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από τις μεγάλες χώρες, υποστήριξε πως «η Κομισιόν δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Είναι ένας Θεσμός αντικειμενικός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που διαδραματίζει θετικό ρόλο και δεν λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ούτε κάνει διακρίσεις, αφήνοντας ανέγγιχτες τις μεγάλες χώρες και επιτιθέμενος στις μικρές».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα – την οικονομική με την υψηλή ανεργία και την προσφυγική – και τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 262 εκατ. ευρώ ως βοήθεια και υπάρχουν κι άλλα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, κάθε δυνατή βοήθεια σε προσωπικό και μέσα.

Να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εργασιακές σχέσεις ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Ζήτησε επίσης «πρόσθετη και εμπροσθοβαρή» βοήθεια προς την Ελλάδα για το προσφυγικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανάκαμψη του 2014, η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση, όπου και παραμένει, ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η επτάμηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, οδήγησε σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και σε επώδυνες δεσμεύσεις για τη χώρα. Πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να διαλύσει τη χώρα μας, ανέφερε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Για λάθος συνταγή η οποία πρέπει να αλλάξει, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι Μίλτος Κύρκος, αναφερόμενος στο «τρίτο μνημόνιο», είπε ότι αντί να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, «πετάμε χρόνο από παράθυρο και στην ουσία υποθηκεύουμε το μέλλον».

Για «φορολογική ανισότητα» στην Ευρώπη έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ενώ υποστήριξε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι ήρθε στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας καταστροφικής αποεπενδυσης στη χώρα μας» σημείωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης και ζήτησε όλες οι δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συνεργαστούν και να καταστρώσουν ένα σχέδιο σωτηρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης