Στην υλοποίηση των δεσμεύσεων σχετικά με την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση, με τίτλο «Μια Οικογένεια για κάθε παιδί», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, δεσμεύθηκε για την καταχώριση των στοιχείων των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα στην πλατφόρμα του συστήματος anynet.gr. Σύμφωνα με το νόμο 4538/2018, στην πλατφόρμα αυτή φιλοξενείται το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι ανήλικοι που διαμένουν σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας. Η δήλωση των στοιχείων στο σύστημα αποτελεί υποχρέωση όλων των μονάδων παιδικής προστασίας τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από την ψήφιση του νόμου, τον Μάιο του 2018, παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση στην καταχώριση των στοιχείων αυτών, με τις πρώτες εγγραφές να γίνονται τον Αύγουστο του 2019. Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ήταν να καθυστερήσει η διαδικασία αναδοχών και υιοθεσιών των παιδιών, μέσω του συστήματος. Ωστόσο, τονίζουν, ότι εντός της αυστηρής προθεσμίας που δόθηκε στους φορείς από την αρμόδια υφυπουργό, χάρη στην κινητοποίηση της αρμόδιας Διεύθυνσης και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ολοκληρώθηκε η καταχώριση των στοιχείων σχετικά με τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές από 81 μονάδες παιδικής προστασίας και, συγκεκριμένα, 28 δημόσιες και 53 ιδιωτικές δομές.

Στο ίδιο πνεύμα της πλήρους υλοποίησης του νόμου, κατά το προσεχές διάστημα, επανασυστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχών και Υιοθεσιών (ΕΣΑνΥ). Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο είναι συλλογικό, συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας. Ο κύριος στόχος του συνίσταται στην αποϊδρυματοποίηση ανηλίκων, μέσω της εύρεσης κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η σύνθεση του 13μελούς ΕΣΑνΥ θα περιλαμβάνει ως εμπειρογνώμονες διακεκριμένους ειδικούς του χώρου της παιδικής προστασίας, όπως καθηγητές νομικής και ψυχιατρικής, καθώς και εκπρόσωπο της UNICEF. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός συμμετέχει στο Συμβούλιο.

«Υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε τον Δεκέμβριο στην εκδήλωση για το θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας. Σε έναν μήνα, ολοκληρώσαμε μία διαδικασία που δεν είχε ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Συνεχίζουμε στο ίδιο πνεύμα, να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε κάθε παιδί να βρεθεί σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα παρέχει τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή του» δηλώνει η κ. Μιχαηλίδου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης