Για τα ελληνοτουρκικά, τις εκλογές, αλλά και την ελληνική οικονομία, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφο στο Νταβός.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελλόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν το 2022, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία», ανέφερε  ο πρωθυπουργός σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο και αυτό θα αποφασίσει. Δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους δεν είναι καλή προσέγγιση γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη»

«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει ότι,  μετά τις εκλογές, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου), «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας» επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης -π.χ. η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, αν διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, δεν θα βρούμε λύση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο και για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών με τον πρωθυπουργό να απαντάει πως θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης