Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα στη ΝΔ, με πολλά στελέχη του κόμματος να μιλούν ανοιχτά πλέον για το φόβο να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου και να εμφανιστούν στο ιστορικό κόμμα φαινόμενα διάσπασης.

Το παρασκήνιο γύρω από την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, ίσως αποδειχθεί «φυτίλι» που άναψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στελέχη του κόμματος εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα για το γεγονός ότι μετά από κύμα αντιδράσεων έγινε τελικά δεκτή η αίτηση υποψηφιότητας του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία ομόφωνα είχαν ακυρώσει ως εκπρόθεσμη τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που ανήκουν σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους μέσα στο κόμμα.

Η απόφαση αυτή, έλεγαν, έχει ήδη πλήξει την αξιοπιστία της ΚΕΦΕ που είναι το αρμόδιο νομιμοποιημένο όργανο για το διαδικαστικό σκέλος των εκλογών, έχει προκαλέσει αμφιβολίες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και έχει προκαλέσει αντίδραση και μερίδα γαλάζιων ψηφοφόρων που εκτιμούν ότι έχει ευτελιστεί η διαδικασία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα τυπικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν ίσως οδηγήσουν σε απρόβλεπτες αλλά και μη αναστρέψιμες εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό την επωδό … «πάνω από όλα η ενότητα», το πότε και πού θα στηθούν οι κάλπες και το πως θα γίνει η ψηφοφορία είναι μεν τυπικά, αλλά όχι και επουσιώδη θέματα.

Κάποιοι από τους υποψηφίους θα ευνοηθούν και κάποιοι όχι από τον χρόνο των εκλογών και σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο χρόνος διεξαγωγής αποτελεί εδώ και ημέρες σημείο ισχυρής σύγκρουσης μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιθυμεί κάλπες μέσα στον Οκτώβριο, το αργότερο έως τις 25 γεγονός που ερμηνεύεται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα ως προσπάθεια αναχαίτισης της δικής τους δυναμικής.

Και οι δύο αντιπροτείνουν να στηθούν οι κάλπες στις 15 Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να ανοιχτούν στην κοινωνία, να προσεγγίσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους και να αναπτύξουν τα οράματά τους για το μέλλον του κόμματος. Ουδέτερη στάση τηρεί μέχρι στιγμής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η συζήτηση για τα διαδικαστικά ξεκινά αύριο και τα κουκιά θα μετρηθούν. Η απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών θα ευνοήσει κάποιους υποψήφιους αλλά θα παγιδεύσει κάποιους άλλους, που ενδεχομένως, έλεγαν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία αλλά και από το κόμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης