Μικρότερη ύφεση για φέτος, προβλέπει ο Γ. Σταθάκης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 01:22
Μικρότερη ύφεση για φέτος, προβλέπει ο Γ. Σταθάκης
Στο 1,5% μπορεί να περιοριστεί η ύφεση φέτος αντί για το 2,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί, εκτίμησε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα προκύψει λόγω της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό, των ηπιότερων από τις αναμενόμενες αρνητικών συνεπειών των capital controls και της εξασφάλισης 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον τους επόμενους τρεις μήνες χάρη στις θετικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή δόση κοινωνικής πολιτικής και εξαρτάται από την εφαρμογή πέντε κομβικών, όπως τα χαρακτήρισε, σημείων:

- Τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν εσφαλμένες γιατί δεν αντιμετώπισαν το θέμα αυτό.

- Την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

- Την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο, έως την εφαρμογή του «σχεδίου Γιούνκερ» για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

- Την ενοποίηση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών.

- Την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015, 01:22