Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη φορολογική διοίκηση λόγω των χιλιάδων υποθέσεων που καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου στις υπηρεσίες τους λίγο πριν την οριστική παραγραφή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ουσία, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες τους, πρόκειται για τεράστιο όγκο υποθέσεων, οι οποίες, με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες και τις υφιστάμενες υποδομές, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και να εκκαθαριστούν.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους αφήνουν αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή μία φράση του σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Status FM στη Θεσσαλονίκη στην οποία είπε: «Στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες. Υπάρχουν όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν υπερβάλει εαυτόν χωρίς να ζητήσουν τίποτα… Και υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, λυπάμαι που θα το πω, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταβάλουν την επιπρόσθετη προσπάθεια, να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Και προφανώς σε αυτή την κατηγορία εντάσσω και κάποιους εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων…».

Οι υπάλληλοι, λοιπόν, της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών απαντούν μέσω της ανακοίνωσης πως τα τελευταία 12 χρόνια έχουν προτάξει το δημόσιο συμφέρον, υπερβάλλοντας εαυτόν, με υπερωριακή εργασία χωρίς πληρωμή και με τη χρήση δικών τους μέσων μεταφοράς για υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον «θυμίζουν» πως και πέρυσι, δέκα μέρες πριν το τέλος του 2019, κλήθηκαν και πάλι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων να εκκαθαρίσουν χιλιάδες υποθέσεις οι οποίες παραγράφονταν και δεν είχαν αποσταλεί στις εφορίες, παρ΄ ότι υπήρχαν από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θλιβερές στιγμές, θλιβερές μνήμες, θλιβερές πραγματικότητες»

Το zougla.gr μίλησε με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Βαγγέλη Μαυροειδή, ο οποίος αναφερόμενος στις παραγραφόμενες υποθέσεις έκανε λόγο για ένα γνωστό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

«Και πάλι έχουμε νέες και επαναλαμβανόμενες δυστυχώς χρεώσεις υποθέσεων χριστουγεννιάτικα σε χιλιάδες εργαζόμενους στις εφορίες και τις ΑΑΔΕ, οι οποίες χρεώσεις αφορούν παραγραφόμενες υποθέσεις του παρελθόντος και αφορούν σε χιλιάδες μισθωτούς. Οι υποθέσεις θα έπρεπε από τις αρχές του καλοκαιριού να είχαν ξεδιαλυθεί και να είχαν μοιραστεί στις εφορίες, αλλά για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνεται το σύνηθες φαινόμενο, το ότι εκείνος ο οποίος καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Θλιβερές στιγμές, θλιβερές μνήμες, θλιβερές πραγματικότητες.

»Μας θυμίζουν χιλιάδες επί χιλιάδων συναδέλφων 31 Δεκεμβρίου κάποιου χρόνου να ψάχνουν να βρουν για να κάνουν κοινοποιήσεις για να μην πάνε κατηγορούμενοι για δόλο, για δόλο τον οποίο ουδέποτε είχαν, ούτε τους είχε περάσει από το μυαλό ποτέ να διαπράξουν εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδής.

 

«Να αναλάβει η διοίκηση τις ευθύνες της»

Παράλληλα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μέρκο, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και στους κινδύνους που εγκυμονεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο προγραμματισμός λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών.  

«Είναι αδιανόητο στο τέλος του χρόνου, και δεν είναι η πρώτη φορά, να στέλνονται στις υπηρεσίες μας καταστάσεις, λίστες και στοιχεία τα οποία υπήρχαν στην κατοχή της ΑΑΔΕ και της διοίκησης εδώ και χρόνια και να στέλνονται λίγο πριν παραγραφούν μεταφέροντας ταυτόχρονα την ευθύνη για την πιθανότητα παραγραφής στους εργαζόμενους.

»Ζήσαμε πέρυσι το απαράδεκτο γεγονός να σταλούν στις εφορίες 6-7 εργάσιμες μέρες πριν την παραγραφή τους εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις. Οι εργαζόμενοι καθίσανε Σαββατοκύριακο, τις μέρες των Χριστουγέννων, βράδια χωρίς υπερωρίες να εξαντλήσουν τα όποια περιθώρια είχαν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων αυτών να εκκαθαριστούν. Δυστυχώς το ίδιο έργο φέτος. Λίγο πριν την παραγραφή, αντίστοιχες λίστες καταφθάνουν στις υπηρεσίες προκειμένου να ολοκληρωθούν. Αναρωτιέμαι, είναι πρόβλημα προγραμματισμού, είναι ζήτημα επιλογών; Συμβαίνει κάθε χρόνο. Να αναλάβει η διοίκηση τις ευθύνες της» υπογράμμισε.

Επιπλέον ο κ. Μέρκος αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο, όπως τόνισε, υπολείπεται αριθμητικά. «Οι υπηρεσίες λειτουργούν με περίπου το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού. Υπάρχει στέρηση στη βασική υλικοτεχνική υποδομή. Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα είναι 30ετίας και αδυνατούν να στηρίξουν την υπηρεσία. Οι υπάλληλοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι που δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν. Και εκτός από αυτά, μέσα στην πανδημία γίνονται συγχωνεύσεις εφοριών. Έχει τεράστιες ευθύνες η διοίκηση. Να αναλάβει ευθύνες και να μη στοχοποιούνται οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες» ξεκαθάρισε.

 

Την ίδια ώρα ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης καταθέτει ως αναφορά στη Βουλή την επιστολή της Ομοσπονδίας Εφοριακών προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς (Αρ. Πρωτ. 1777/15.12.2020), με αφορμή, όπως αναφέρει, πρόσφατη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη «που στοχοποιεί εργαζόμενους του κλάδου πως δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.) περιγράφει τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι εφοριακοί υπάλληλοι, ενώ αναφέρεται στη διαχρονική προσπάθεια που έχουν καταβάλει για να ανταποκριθούν στο τι επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και για την οποία πολλές φορές έχουν άδικα στοχοποιηθεί.

Αναφέρονται στη σημερινή κατάσταση που βιώνουν λόγω της πανδημίας -με τις υπηρεσίες να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, αλλά και άλλες υπηρεσίες να έχουν κλείσει λόγω συρροής κρουσμάτων-, που τους φέρνει αντιμέτωπους με ένα τεράστιο πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν υπό ασφυκτικές προθεσμίες.

Παραθέτουν μια σειρά σοβαρών υποθέσεων, των οποίων οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και πολύ κοντά στην παραγραφή τους, και αιτούνται τα μέσα και τα απαραίτητα εργαλεία -τα οποία έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη- για την εφαρμογή τηλεργασίας, ψηφιοποίησης υπηρεσιών, αλλά και την παράταση ή αναστολή προθεσμιών παραγραφής υποθέσεων που λήγουν στις 31/12, ώστε να συνεχίσουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητεί να πληροφορηθεί τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα αρμόδια υπουργεία για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

Ακολουθεί η Αναφορά του Βουλευτή, η Επιστολή της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. και η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης