Με δύο γαλλικές φρεγάτες ενισχύεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τον προσεχή Αύγουστο. Οι φρεγάτες, τύπου FREMM, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι Languedoc και Aquitaine.

Προς το παρόν η Ελλάδα αρκέστηκε σε «δανεικές» από το Παρίσι φρεγάτες με τη διαδικασία της χρονομίσθωσης (leasing)Κατά πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να παραγγείλει από τη Γαλλία την κατασκευή δύο σύγχρονων φρεγατών τέτοιου τύπου, αλλά πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι, προς το παρόν αρκέστηκε σε «δανεικές» από το Παρίσι φρεγάτες με τη διαδικασία της χρονομίσθωσης (leasing).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιστολές που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν αποτυπώνεται η κατανόηση των Γάλλων ως προς τη γεωπολιτική πολυπλοκότητα την οποία καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας. Ιδιαίτερα, δε, την τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Πέραν της ουσιαστικής βοήθειας που αποτελεί για τον ελληνικό πολεμικό στόλο η χρονομίσθωση των εν λόγω φρεγατών, η Γαλλία στέλνει κατ’ αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα στήριξης της Ελλάδας σε μία περίοδο όπου επικρατεί ένταση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα διαδικαστικά, τον προσεχή Αύγουστο ξεκινά η χρονομίσθωση, η οποία θα είναι πενταετής. Θα ακολουθήσει εντατική εκπαίδευση των πληρωμάτων των δύο φρεγατών, έτσι ώστε έως τα τέλη του καλοκαιριού να είναι επαρκώς καταρτισμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φρεγάτες θα συνοδεύονται με πλήρη εξοπλισμό που θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά συστήματα.

Όταν λήξει το leasing, σε βάθος πενταετίας (σ.σ.: το 2023), η χώρα μας θα είναι έτοιμη να παραλάβει ένα πλοίο τύπου Belh@rra.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Μπορεί το deal για το πολεμικό αυτό σκάφος να μην έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο η συμφωνία με βάση τις πληροφορίες είναι πολύ κοντά.

Στη συμφωνία του leasing περιλαμβάνονται κι άλλες επιμέρους συμφωνίες στήριξης της Ελλάδας σε πολεμικό υλικό. Μία από αυτές αφορά στους πυραύλους EXOCET. Βάσει του deal η Γαλλία θα προμηθεύει την Ελλάδα, εκπληρώνοντας τις ανάγκες της μέχρι τα υφιστάμενα ελληνικά συστήματα να ανακυκλωθούν.



Οι φρεγάτες FREMM

Οι φρεγάτες FREMM αποτελούν υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία, με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένες και με τη ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp.

Η φρεγάτα Aquitaine έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και έχει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμά της φτάνει τα 143 άτομα.

Διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών.

Μεγάλα «ατού» της θεωρούνται οι οκτώ πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Στοιχεία της φρεγάτας BELH@RRA

Η φρεγάτα BELH@RRA αποτελεί το «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αυτήν την περίοδο την απόκτηση μιας τέτοιας φρεγάτας, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου από τα νέα πολεμικά πλοία το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη BELH@RRA θα παραδοθεί στο γαλλικό Δημόσιο από τη Naval Group τ ο 2023. Το πολεμικό σκάφος έχει εκτόπισμα 4.000 τόνων και προορίζεται κυρίως για ανθυποβρύχιο πόλεμο. Διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες αεράμυνας καθώς και στοιχεία stealth.

Μεταξύ άλλων θα φέρει ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες που θα κατασκευαστούν από τον γαλλικό όμιλο THALES.

Παράλληλα, θα διαθέτει αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster 30. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 100 χιλιόμετρα.

Το πολεμικό πλοίο θα συνοδεύεται από ραντάρ πολλαπλών δεσµών εκποµπής και λειτουργιών SEA FIRE, με τέσσερις αντένες για διαφορετικού είδους αποστολές, μια εξελιγμένη έκδοση του σόναρ CAPTAS-4 και τα υπερσύγχρονα ψηφιακά συστήματα Aquilon και SENTINEL.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης