Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Η καθιερωμένη για τον πρωθυπουργό χριστουγεννιάτικη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στον πολυχώρο «Σχεδία» στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε χαλαρό ύφος με τους εκπροσώπους του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε καταρχάς για το αν… σκέφτηκε στο βουνό όπου πέρασε τις διακοπές του ποιος θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όντως τον απασχόλησε το ζήτημα, είναι κοντά στην τελική του απόφαση, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα. «Είναι 50-50 για το αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα», ανέφερε χαριτολογώντας, ενώ σχετικά με το αν το… βουνό βοηθάει σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ανέφερε με νόημα ότι… και το Νταβός (της Ελβετίας) βουνό είναι (εκεί θα βρεθεί στα τέλη Ιανουαρίου), υπονοώντας έτσι ίσως ότι η απόφαση μπορεί να αργήσει ακόμα. 

Μάλιστα, σχετικά με την πρόσφατη εμπειρία του στο βουνό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των τόπων φυσικού κάλλους στη χώρα μας, ενώ διαπίστωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα σχετικά με το θέμα των διασώσεων στους ορεινούς όγκους. Είναι ένα ζήτημα που έχει αναδείξει και το zougla.gr, σε πρόσφατο ρεπορτάζ του στον Όλυμπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ελληνοτουρκικά όπως είναι φυσιολογικό κυριάρχησαν επίσης στη συζήτηση, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος ανέφερε ότι «με ένα θερμό επεισόδιο έχουμε να χάσου και οι δύο» και σημείωσε ότι η Τουρκία είναι στην ουσία απομονωμένη. «Η ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης θα είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», τόνισε, ενώ ξεκάθαρα ανέφερε ότι η χώρα μας «καλοβλέπει» και εξετάζει, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, από τα οποία αποκλείστηκε η Τουρκία εξαιτίας της συνεργασίας της με τη Ρωσία για τους πυραύλους S-400.

Το zougla.gr είχε αναφερθεί στο ζήτημα της αγοράς των F-35 και στο γεγονός ότι απασχολεί βάσιμα την Ελλάδα το ενδεχόμενο αγοράς τους. Ο Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι ονειρεύεται μια ΕΑΒ σύγχρονη που να προσφέρει στους εξοπλισμούς μας, σε αντίθεση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. 

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, απαντώντας και σε ερώτηση του zougla.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δυστυχώς η χώρα μας ήταν ουσιαστικά απούσα από το ζήτημα και τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα τα τελευταία 4 χρόνια («είναι πολύ πιο κοντά σε εμάς από ότι στην Τουρκία», σημείωσε), και ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση τώρα είναι μια πολιτική λύση. «Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι το όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα κι από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην αφρικανική χώρα, βρίσκεται σε επαφή με τους παράγοντες της Λιβύης.

Για τον νέο εκλογικό νόμο δε που σχεδιάζεται, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, και η πρότασή του συμπίπτει με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Τόνισε δε ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει και με 158 ψήφους και όχι απαραίτητα με 200. Για τις επόμενες εκλογές, δε, επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν το 2023…

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα των Εξαρχείων, και απάντησε ότι το πρόγραμμα του υλοποιείται σταδιακά για αυτό το ζήτημα, αν και τον ενδιαφέρει περισσότερο η ασφάλεια γενικά των πιο αδύναμων πολιτών, και σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται η Ελληνική Αστυνομία, όπως απάντησε.

Σημειώνεται τέλος ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει όπως αναφέρθηκε το γεύμα με τους δημοσιογράφους στο εστιατόριο της «Σχεδίας», μια προσπάθεια που συμπληρώνει την κυκλοφορία του γνωστού περιοδικού δρόμου για τους άστεγους, που περιλαμβάνει περιλαμβάνει εκθετήριο, πωλητήριο του περιοδικού, εστιατόριο και μπαρ-καφέ. Οι άνθρωποι του εστιατορίου ήταν οι πρώτοι μη πολιτικοί που τον επισκέφτηκαν στο Μαξίμου όταν εκλέχθηκε και ο Μητσοτάκης «ανταπέδωσε» έτσι την επίσκεψη. Το εγχείρημα στηρίζει ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος ήταν παρών στο γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης