Μάλτα: Η Σακοράφα μίλησε σε υπουργούς μεσογειακών χωρών για το πρόγραμμα PRIMA

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017, 13:55
Μάλτα: Η Σακοράφα μίλησε σε υπουργούς μεσογειακών χωρών για το πρόγραμμα PRIMA
Με την με την ιδιότητα της εισηγήτριας του ευρωμεσογειακού προγράμματος PRIMA (ευρωμεσογειακό πρόγραμμα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για έρευνα και καινοτομία) στο Ευρωκοινοβούλιο -όπου αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα- προσκλήθηκε στη Μάλτα η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα για να μιλήσει για αυτό ενώπιον αρμόδιων υπουργών των μεσογειακών χωρών, καθώς η μαλτέζικη προεδρία το θεωρεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της.

Η ευρωβουλευτής εστίασε στο θέμα της έλλειψης τροφής και νερού σε περιοχές της άλλης πλευράς της Μεσογείου ως μία από τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης, έτσι ώστε το PRIMA να συμβάλει δραστικά στην αντιμετώπισή τους.

Από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφεληθεί και η Ελλάδα, τόσο επειδή πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και φορείς μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν χρηματοδότηση, όσο και μέσα από την ίδια την αντιμετώπιση των αιτιών της μαζικής μετανάστευσης

«Προέρχομαι από μία χώρα, την Ελλάδα, η οποία την ίδια στιγμή που βιώνει μια ισοπεδωτική οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, καλείται ταυτόχρονα να ανταποκριθεί με επιτυχία στην ανθρωποκεντρική διαχείριση των αθρόων μεταναστευτικών ροών», είπε στην έναρξη της ομιλίας της η ευρωβουλευτής προς τους υπουργούς των μεσογειακών χωρών. «Η σημερινή κατάσταση της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στη λεκάνη της Μεσογείου μας οδηγεί αναπόφευκτα στην ενδελεχή μελέτη των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και στην άμεση αναζήτηση δυνατοτήτων μόχλευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι μεταξύ των κύριων αιτημάτων των πολιτών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν πολυδιάστατη ανασφάλεια», ανέφερε, χαρακτηριστικά, η Σοφία Σακοράφα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μίλησε, επίσης, για τις ένοπλες συγκρούσεις, τις επεμβάσεις, τις διώξεις, τη βία, την αλλαγή του κλίματος, τη μη βιώσιμη διαχείριση των πόρων που αναδεικνύονται ως κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μετανάστευση. Επισήμανε ότι στο ίδιο πλαίσιο η πρόσβαση σε τροφή, πόσιμο νερό και στοιχειώδεις παροχές αποχέτευσης είναι καθοριστικές και αλληλένδετες προκλήσεις και αποτελούν ζητήματα υψίστης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας στην περιοχή.

«Κατ’ αυτή την έννοια» τόνισε, «η προσέγγιση της εταιρικής σχέσης PRIMA και συγκεκριμένα η αναζήτηση, αφενός βραχυπρόθεσμων λύσεων για την άμεση αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης και αφετέρου σημαντικών δομικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκπατρισμού των κατοίκων της Μεσογείου, αποτελεί μία πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό και ως εισηγήτρια της Επιτροπής για τη Βιομηχανία, Έρευνα και Ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζομαι τους τελευταίους πέντε μήνες εντατικά και σε στενή συνεργασία με τη μαλτέζικη προεδρία».

Η προεδρία έθεσε το PRIMA ως πρώτη της προτεραιότητα στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος, να τεθεί δηλαδή το PRIMA σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή από 1-1-2018.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017, 13:55