Τη στήριξη που προσέφερε στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ιδιαίτερα ως προς τα ζητήματα του χρέους και του προσφυγικού, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα και των επαφών που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται, δε, ότι στον σύντομο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά την υποδοχή του στο Μαξίμου, ο κ. Κέρι στάθηκε στο ζήτημα, αναφέροντας ότι ιδιαιτέρως εκτιμά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η χώρα την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης, και τις προκλήσεις του χρέους και της αναδιάρθρωσης.

«Δεν είναι εύκολο. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει απ’ αυτό, όπως θέλουν οι πολίτες κι όπως ελπίζουμε όλοι. Είναι μεγάλο το εγχείρημα» είπε.

Ο κ. Κέρι αναγνώρισε και τη «δύσκολη πρόκληση με τη μετανάστευση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όπως επίσης έγινε γνωστό από την κυβέρνηση, στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφορικά με το προσφυγικό καλωσόρισε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Κέρι επεσήμανε σχετικά με το προσφυγικό ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και η ευθύνη γι’ αυτήν αφορά όλους.

Ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στα ΗΕ. Βοήθεια θα παράσχουν οι ΗΠΑ και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άμεση συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τόσο ως προς τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης, όσο και σε υγειονομικά και επισιτιστικά θέματα.

Διαβάστε επίσης: “Στηρίζουμε την Ελλάδα με όλες μας τις δυνάμεις”
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015, 11:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης