Μ. Ανδρουλάκης: Optimum συμβιβασμός στον πιο κατάλληλο χρόνο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, 15:32
Μ. Ανδρουλάκης: Optimum συμβιβασμός στον πιο κατάλληλο χρόνο
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β' Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη σημειώνει την ανάγκη ενός optimum συμβιβασμού στον πιο κατάλληλο χρόνο για τις χώρες Βορρά - Νότου με την επέκταση του πεδίου παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά αναπτυξιακών ομολόγων ειδικού σκοπού που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υποδομές, δίκτυα και νέες τεχνολογίες.

Αναλυτικά η ερώτηση του Μ. Ανδρουλάκη:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Θέμα: Optimum συμβιβασμός στον πιο κατάλληλο χρόνο

Η απογοήτευση των αγορών από τις ανακοινώσεις Ντράγκι επιβεβαιώνει την αντίθεση στις υπερβολικές - παράλογες ίσως προσδοκίες που έτρεφε το Υπουργείο Οικονομικών στην αγορά ενυπόθηκων ομολόγων ABS, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες αντιδρούν στην επέκταση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης πέρα από τα σημερινά όρια ώστε το “τζάμπα” χρήμα να ωφελήσει -εκτός από τους “άλλους”- την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται το ρήγμα Γαλλίας - Ιταλίας (Vallenzi) με τη Γερμανία ενώ της τελευταίας απειλούνται στο άμεσο μέλλον η παραγωγικότητα και το εξαγωγικό της δυναμικό από την υποεπένδυση στις υποδομές και τα δίκτυα. Στη συγκυρία αυτή του φθηνού δανεισμού και κατάρρευσης της ζήτησης υπάρχει γενικότερη συμφωνία ότι οι δημόσιες επενδύσεις σε παραγωγικά σχέδια -όχι φούσκες για τους ημετέρους- έχουν τον μέγιστο πολλαπλασιαστή, επιδρούν ταυτόχρονα στις δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς και συμπαρασύρουν ένα νέο κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Με αυτά τα δεδομένα το κλειδί για έναν optimum αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό στον πιο κατάλληλο χρόνο Βορρά-Νότου είναι η μαζική αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναπτυξιακών ομολόγων ειδικού σκοπού που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υποδομές, δίκτυα και νέες τεχνολογίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

-Θα προωθήσει η Κυβέρνηση στους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται εντός Ευρωζώνης την ανάγκη ενός optimum συμβιβασμού με την επέκταση του πεδίου παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά αναπτυξιακών ομολόγων της ΕΤΕπ ώστε να βγει η Ευρωζώνη δυναμικά από τη στασιμότητα;

-Διαθέτει ένα πακέτο ώριμων επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Ανδρουλάκης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, 15:38