Το κλίμα «ταύτισης» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζαν Λυκ Μελανσόν περιγράφει η «Liberation» σε άρθρο της με τίτλο «Μελανσόν και Τσίπρας, ριζοσπαστικά δικός σας».

«Όταν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν λέει “αυτοί” αλλά “εμείς”» αναφέρει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στην «πρωθυπουργική δυναμική» του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό 28% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραθέτει, μάλιστα, αποκλειστικές δηλώσεις του Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι: «πρέπει να πετύχουμε τη συνθηκολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να δανείζει απευθείας το ελληνικό κράτος».

Η εφημερίδα περιγράφει ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Μελανσόν δεν έπαψε να συναινεί με όσα έλεγε ο Τσίπρας. «Χαμογέλασε μάλιστα, όταν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρέφρασε μία από τις αγαπημένες προεκλογικές φράσεις του Φρανσουά Ολάντ: ‘’Ο εχθρός μας δεν έχει πρόσωπο, ούτε πρόγραμμα ούτε κόμμα. Όμως αυτός μας κυβερνά’’».

Η «Liberation» γράφει στην ανάλυσή της ότι «η Ελλάδα έχει γίνει το νέο σημείο αναφοράς» για τον Μελανσόν, ο οποίος κάνει παραλληλισμούς με «λαϊκές επαναστάσεις» της Νότιας Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αποτελεί επιβεβαίωση των θεωριών του Μελανσόν, οι οποίες τον οδήγησαν το 2008 να εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και «μια σοσιαλδημοκρατία που βρισκόταν σε αγωνιώδη κατάσταση».

Ωστόσο, κλείνοντας, το άρθρο της εφημερίδας θέτει το εξής ερώτημα: «Θα επιθυμούσε όμως ο Μελανσόν να έχει η Γαλλία την τύχη της Ελλάδας, προκειμένου να κυβερνήσει ο ίδιος “σε λιγότερο από μια δεκαετία”;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης