Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 18:20
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού στον Έβρο ο Ταγιπ Ερντογάν είχε δηλώσει δημόσια και μάλιστα με στόμφο πως δεν πρόκειται στο μέλλον να συναντηθεί, ούτε καν να βγάλει κοινή φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς όλα αυτά ξεχάστηκαν μπροστά στις νέες αναγκαιότητες που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν πως η συνάντηση, που είχε διάρκεια 50 λεπτών, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, αναφέροντας πως «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο πλευρών και πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

Σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, «Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι». 

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 19:31