«Θεωρώ σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ανεξάρτητα αν δεν διασφαλισθεί το αποτέλεσμα που περιμένει κανείς από αυτή τη συνάντηση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Ανέφερε ότι η επιλογή της Τουρκίας να επικηρύξει σήμερα του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς δεν είναι τυχαία, καθώς θέλει με αυτό τον τρόπο να εντάξει στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Τσίπρα και το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι η απευθείας συζήτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου Ερντογάν αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό στοιχείο εξωτερικής πολιτικής, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς ποια θα είναι η θέση του κ. Ερντογάν αναφορικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου.

«Μεγάλο ζήτημα φυσικά είναι αν η συνάντηση θα οδηγήσει στη λήψη κάποιων συγκεκριμένων αποφάσεων σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης και για τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα όσα πράττει η Τουρκία τόσο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο δεν είναι για να ανακαθορίσουν ή να επικαιροποιήσουν τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά επειδή θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των διαπραγματεύσεων, στην προσπάθειά της να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Κουβέλης είπε εξάλλου ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος καθώς, όπως δήλωσε, ανοίγει σε επίπεδο συμβολισμού μια καινούρια συζήτηση για την επαναλειτουργία της Σχολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας στο σαράϊ του Tayip Bey

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης