Την εκτίμηση ότι όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι η όξυνση της φραστικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και παρά τις διαφορές τους στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, σε όφελος πάντα του κεφαλαίου, αποκρύπτει από τον λαό και τη νεολαία τον πραγματικό τους αντίπαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η εκατέρωθεν αντιπαράθεση και για ζητήματα ρουσφετολογίας, εξαγοράς και διαφθοράς, «έχει στοιχεία αλήθειας», ωστόσο «η σκανδαλολογία εμποδίζει τον λαό να δει την ουσία του πολιτικού προβλήματος, τον οδηγεί να μένει εγκλωβισμένος σε επιφανειακές αλλαγές εντός του αστικού συστήματος, χωρίς να πειράζει καθόλου το ίδιο το εκμεταλλευτικό και σάπιο, διεφθαρμένο σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων».

Αναφέρθηκε στο νέο δίπολο που πάει να εκφραστεί με τη μορφή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη δυσαρέσκεια του λαού «να εκδικηθεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» με αλλαγή κυβέρνησης και ταυτόχρονα στη λογική του «μικρότερου δήθεν κακού».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν έχει καμία ουσιαστική αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική αιχμή, «και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ή και κάποιας αναιμικής ανάκαμψης εάν υπάρξει, σε συνθήκες ευρωπαϊκής εποπτείας, δεν δεσμεύεται ούτε στο ελάχιστο από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις διακηρύξεις του δεν θα χτυπήσει τα διάφορα προνόμια και δεν θα επιβάλει φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν θα καταργήσει άλλους που πλήττουν τον λαό, δεν μιλά για κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και μάλιστα με ένα άρθρο, όπως έλεγε παλιότερα. Θα στηριχτεί στα γνωστά συσσίτια, στην ελεημοσύνη, στον δρόμο που άνοιξε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως απάντηση στην ακραία φτώχεια» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι κατάργηση των μνημονίων σημαίνει κατάργηση με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες ημερομηνίες όλων των αποφάσεων, των εφαρμοστικών νόμων τους και των δέσμευσεών τους, διαγραφή του χρέους, άρνηση της αντικατάστασης των μνημονίων με την εποπτεία και την επιτήρηση.

«Τίποτε από αυτά δεν υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά λέει τέλος των μνημονίων, όπως και η ΝΔ τώρα το λέει. Όμως τα μνημόνια μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης-και η ΝΔ θέλει να τα λήξει και κάποια στιγμή θα λήξουν με τη μορφή που έχουν σήμερα- όμως οι συνέπειές τους, οι νόμοι τους θα εξακολουθούν να υπάρχουν» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται διαγραφή του χρέους, αλλά συμφωνία με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για διαγραφή το πολύ ενός μέρους του χρέους, που κι αυτό πάλι προβλέπει αντάλλαγμα από τους εταίρους και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπόσχεται φούμαρα, καθώς δεν υπολογίζει την εποπτεία και τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν συνέχεια στην Ε.Ε. και δεν καθορίζονται από την εναλλαγή διαχειριστών και κυβερνήσεων στην εξουσία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης