Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontra News» ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ «απάντησε αρνητικά στην πρόταση Βαρουφάκη» αναφέρει κατ’ αρχάς ότι «ο κ. Βαρουφάκης ξανακαλεί το ΚΚΕ σε μαζικές κινητοποιήσεις. Του θυμίζουμε, λοιπόν, πως το ΚΚΕ εδώ και ένα χρόνο πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις – Πρωτομαγιά, Πολυτεχνείο, απεργίες κλπ – δηλαδή μας καλεί σε κάτι που ήδη κάνουμε και δεν κάνει αυτός».

Επισημαίνει, κυρίως, ότι η καταστολή «δεν αντιμετωπίζεται πραγματικά με συνεννοήσεις κορυφών πολιτικών κομμάτων», αλλά «με όρους κινήματος, μαζικών αγώνων που θα στρέφονται στην ίδια την αιτία του προβλήματος, την αντιλαϊκή στρατηγική που απαιτεί και την ανάλογη κατασταλτική θωράκιση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκεί θα κριθεί κάθε πολιτική δύναμη, χωρίς να αθωωθούν δυνάμεις, που είτε ανέχτηκαν ή και συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό κατασταλτικό πλαίσιο από κυβερνητικές θέσεις. ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης, ως τότε υπουργός του, δεν είναι άμοιροι ευθυνών» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΚΚΕ «να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, έστω για να περάσουν κάποια συγκεκριμένα νομοσχέδια στα οποία φαίνεται πως υπάρχει κοινή γραμμή;» σημειώνει ότι «ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που γνωρίσαμε ως «Αριστερά». Είναι δυνάμεις που κρίθηκαν κυβερνητικά, ψήφισαν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε εμβληματικές επιλογές, επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα, όπως η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ».

Προσθέτει ότι στο ερώτημα αυτό το ΚΚΕ απάντησε ήδη από το 2012 και δικαιώθηκε «με τραγικό τρόπο γιατί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε αγωνιζόμενο κόσμο σε απογοήτευση και ηττοπάθεια. Αν το ΚΚΕ στήριζε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, θα έκανε το μεγαλύτερο δώρο στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βέβαια δεν έχουμε πρόβλημα να ψηφίσουμε νομοσχέδια που μπορεί να δίνουν μια ανακούφιση στους εργαζόμενους. Δείτε όμως το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύτηκε» να εξασφαλίσει σήμερα για το «νέο» ΕΣΥ το 7% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μικρότερο από το 8% του 2015. Όπως βλέπετε, λοιπόν, με άλλους έχει κοινή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας.

Τονίζει ότι «η άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που φουντώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, υποκινεί τις διαδηλώσεις».

Προσθέτει ότι «θα μπορούσε να είναι το ανέκδοτο των ημερών» το ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «υποκινητή» των κινητοποιήσεων, όμως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Γιατί τα κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά στρατηγική επιλογή, σήμα κατατεθέν όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Η ΝΔ αναβάθμισε ένα ήδη αυταρχικό νομοθετικό και επιχειρησιακό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε το κόμμα μας όχι μόνο να σταθεροποιεί, αλλά και να αυξάνει τις δυνάμεις του» σημειώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας και την αναγνώριση του ΚΚΕ, πέραν της εκλογικής του επιρροής ως της «μαχητικής, αξιόπιστης δύναμη που «βρέξει-χιονίσει» υπερασπίζεται τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».

«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι πώς αυτή η αναγνώριση θα μεταφραστεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα στο κίνημα για να σώσουμε ό,τι σώζεται, διεκδικώντας όλα όσα σήμερα έχει ανάγκη ο λαός για να ζήσει όπως του αξίζει» τονίζει.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο Δ. Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές».

«Οι επιλογές της δεν μαρτυρούν ανικανότητα αλλά προσήλωση στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» συνολικά τις ανάγκες του λαού» σημειώνει, υπογραμμίζοντας «το επείγον τώρα, είναι η στοχευμένη ενίσχυση όσων μικροεπαγγελματιών έχουν συσσωρεύσει προβλήματα, για να επιβιώσουν, αλλά και για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν όταν αρθούν οι περιορισμοί».

Υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την άμεση και μακροπρόθεσμη ανακούφιση των μικροεπαγγελματιών σειράς κλάδων.

Υπογραμμίζει ότι «για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές επείγει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, να τρέξει ο εμβολιασμός με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».

«Ενίσχυση στο ΕΣΥ μπορεί να δώσει μόνο η πραγματική επίταξη, δηλαδή η άμεση δέσμευση χωρίς αποζημίωση των υποδομών και του προσωπικού μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων. Έχουμε ήδη υποδείξει με το όνομα και τη διεύθυνσή τους πέντε από αυτά. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση αποθεώνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος σα να μην είμαστε σε πόλεμο, όχι μόνο δεν επιτάσσεται αλλά θησαυρίζει κι απ’ αυτόν τον πόλεμο» καταλήγει στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης