Με νέες θέσεις επέστρεψε από το Λονδίνο ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος φέρεται να είναι πλέον διατεθειμένος να συναινέσει σε εκλογή νέου αρχηγού άμεσα και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας με τους πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου, έπειτα από την πολυήμερη παραμονή του στην πρωτεύουσα της Βρετανίας και αφού πληροφορήθηκε με λεπτομέρειες το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., φέρεται να έχει αντιληφθεί πως τα προσωπικά περιθώρια ελιγμών που διαθέτει είναι εξαιρετικά περιορισμένα, παρά τις κινήσεις των πιστών σε αυτόν στελεχών (Καστανίδη, Βαλυράκη κ.λπ.), τα οποία παρενέβησαν, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το εσωκομματικό τοπίο.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη το βράδυ με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, προσέρχεται σήμερα, Παρασκευή, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με άλλες διαθέσεις από εκείνες που προέβαλε στην προηγούμενη δραματική συνεδρίαση προ δεκαημέρου, όταν και εκτόξευσε τις γνωστές επιθέσεις κατά των διαπλεκομένων, ονοματίζοντας τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη.

Ο πόλεμος μεταξύ ΔΟΛ και Παπανδρέου κλιμακώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και αναμένεται σε χαμηλότερους τόνους να συνεχιστεί και αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά, όπως φαίνεται, για «την τιμή των όπλων» επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της Ιπποκράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως όμως, σε εσωκομματικό επίπεδο οι διαδραστικές κινήσεις πλήθυναν και η ένταση κλιμακώθηκε με τη δημόσια παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε επί της ουσίας «πάγωμα διαδικασιών», έως ότου λήξει η κρίσιμη περίοδος των συνεννοήσεων μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου, Βρυξελλών και ΔΝΤ για τη νέα δανειακή συμφωνία αλλά και… προφανώς έως την υιοθέτηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου των μέτρων που θα επιβληθούν.

Ακολούθησαν οι πυκνές επαφές και τα αμέτρητα τηλεφωνήματα μεταξύ βαρόνων και στελεχών, προκειμένου να καταμετρηθούν τα κομματικά κουκιά, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε υποτονικότερος τασσόμενος υπέρ του «χαμηλώματος των τόνων», την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω διαρροών έδινε την εντύπωση πως σκληραίνει τη στάση του έναντι του Παπανδρέου, απαιτώντας «εδώ και τώρα λύση».

Την Πέμπτη το βράδυ κυκλοφόρησε επιστολή 20 βουλευτών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, με επικεφαλής τους Ευθυμίου και Πρωτόπαπα αλλά και μέλη της Κ.Ο. που κατά κανόνα είχαν τοποθετηθεί στο προεδρικό μπλοκ. Η επιστολή ζητεί το άμεσο ξεκαθάρισμα του τοπίου με επιλογή νέας ηγεσίας από τη βάση.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται πλέον να αποδέχεται την de facto ακύρωση της πρότασής του για δυαρχία και να αναγκάζεται να συναινέσει στην εκλογή νέας ηγεσίας, ακόμη και μέχρι την 11η Μαρτίου (;) και πάντως πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου πάντως αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μία επίσκεψη η οποία διεγείρει τη φαντασία και προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που επιβάλλει μία τέτοια «ανταλλαγή απόψεων».

Πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, παρά τη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, δεν κατάφερε να αποκομίσει πληροφορίες για το τι ακριβώς σκέπτεται να κάνει ο μέχρι σήμερα αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής (16:00) αλλά και κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το Σαββατοκύριακο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης