Κόντρες στη Βουλή για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012, 22:35
Κόντρες στη Βουλή για τα κέντρα φιλοξενίας  μεταναστών
Προειδοποίηση ότι η χώρα δεν έχει ακόμη αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης καλώντας την Βουλή να ψηφίσει την τροπολογία για τα κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με λοιμώδη νοσήματα.

Όπως είπε, υποστηρίζοντας την τροπολογία η οποία τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ, τον Ιούνιο η χώρα αξιολογείται και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στη συνθήκη Σένγκεν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε πως «κέντρο φιλοξενίας» σημαίνει φυλασσόμενος χώρος και έθεσε το ερώτημα: «Είναι καλύτερα να τριγυρνά ο μετανάστης μέσα στους δρόμους, να αλητεύει και να διασπείρει λοιμώδη νοσήματα ή να παραμένουν εκεί μέσα;». Στην κριτική που ακούγεται ότι θα υπάρχει εγκληματικότητα στα Κέντρα αυτά διερωτήθηκε επίσης: «Γιατί; Επειδή θα είναι κάπου 100-200 άνθρωποι χωρίς όπλα, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, ειρηνικά;».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε εξάλλου ότι υπήρχαν 450.000 παράνομοι μετανάστες από τους οποίους επαναπροωθήθηκαν μόλις 50.000 ενώ οι υπόλοιποι «είναι εδώ γύρω», όπως λένε και αποτελούν μια υγειονομική βόμβα. «Εμείς είμαστε μια χώρα σε κρίση. Μια χώρα που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτό το ζήτημα. Είναι σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη με ένα πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ένα αδυσώπητο πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας» περιέγραψε την κατάσταση ο υπουργός και απευθυνόμενος προς τη Βουλή είπε: «Δεν δικαιούται κανείς σε αυτή την αίθουσα να αμφισβητεί τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος».

Κάλεσε δε όλους να πουν όχι σε αυτούς που επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αφού τόνισε ότι ήδη έχει σταλεί μήνυμα σε όλους τους διακινητές μεταναστών «πως η Ελλάδα από την ώρα που θα μπεις δεν θα σε αφήνει ελεύθερο αλλά θα κρατείσαι σε κέντρο φιλοξενίας», διαβεβαίωσε ότι «η Αθήνα θα αρχίσει να θυμίζει την πρωτεύουσα της Ελλάδος». Όπως πρόσθεσε εξαφανίστηκαν οι παράνομοι μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας γιατί εξαφανίστηκαν αυτοί που τους έφερναν.

Τέλος είπε ότι υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους για την ορθολογική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κι όμως από τα 250 εκ. έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40.

Ο Γ. Καρατζαφέρης παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απευθύνθηκε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να τον ρωτήσει: «Αν ήταν τόσο σπουδαίο γιατί περιμένατε την τελευταία ημέρα της Βουλής για να το φέρετε;» και να του καταλογίσει υποκρισία και φαρισαϊσμό. Προέτρεψε δε να βρεθεί ένας τρόπος να γυρίσουν στις πατρίδες τους οι μετανάστες αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι κατάντησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση και θυμήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές να βάλουν σε κέντρα κράτησης τους μετανάστες. Υποστήριξε επίσης ότι η άφρονα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρνει ναζιστές στη Βουλή και είπε πως αν γίνει αυτό τότε τα δύο κόμματα θα αντιληφθούν το λάθος τους.

Προηγήθηκε κόντρα μεταξύ του υπουργού Υγείας και του Α. Ροντούλη όταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επέμεινε να πληροφορηθεί το κόστος της νοσηλείας των παράνομων μεταναστών και ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι υπάρχουν ειδικές υποδομές στα νοσοκομεία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη δαπάνη το κράτος την αναδέχεται και κατανοεί ότι αξίζει τον κόπο να δώσει ο κάθε πολίτης ένα ευρώ, αλλά ακριβές κόστος δεν μπορεί να προβλεφθεί αφού δεν είναι γνωστό πόσοι θα διαμείνουν σε αυτό το χώρο.

«Είστε ανίκανοι. Μόνο με μαζικές απελάσεις μεταναστών θα λυθεί το πρόβλημα», ανταπάντησε ο κ. Ροντούλης μένοντας, όπως είπε, ενεός με την ομολογία της υγειονομικής βόμβας στη χώρα μας.

«Είστε οξύς», απάντησε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε: «Τι συμφέρει περισσότερο; Να κάνει ένας νοσών μία θεραπεία ή να υπάρχει ένας αδέσποτος νοσών από λοιμώδες νόσημα και να το μεταδίδει όσο το δυνατόν περισσότερο; Δεν μπορεί να είστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».

Mε την τροπολογία διαφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός επειδή όπως είπε, είναι πρόχειρη, εύκολη και προεκλογικού χαρακτήρα.

Την έντονη αντίδρασή του στην τροπολογία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Χαλβατζής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενώ ο κ. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε «τρομολογία» και «όνειδος» και επισήμανε ότι ενισχύονται έτσι οι χειρότερες δυνάμεις.

Πηγή:ΑΠΕ
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012, 23:00