Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία με τον επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος 3, στις 24 Μαρτίου 2019, οι δύο τους θα τιμήσουν την επανάσταση του 1821, όπως θα εορταστεί, πρόσθεσε «στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας με τις εκδηλώσεις που γίνονται, δηλαδή με τη Δοξολογία, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και με τις εκδηλώσεις που κάνει η εκεί παροικία του ελληνισμού».

«Μου αρέσει να μιλάω για παροικία ελληνισμού, διότι Ελλάδα και Κύπρος είναι κάτω από την ομπρέλα του ελληνισμού. Το άνοιγμα που κάνουμε σε σχέση με τις τριμερείς, φρονώ ότι σοφά κατευθύνεται» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κύριοι Κουίκ και Φωτίου συναντήθηκαν πριν αναχωρήσουν για το Κάιρο, για την αυριανή τριμερή συνάντηση με την υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μακράμ.

Ο κ. Κουίκ είπε ότι ο κ. Φωτίου εισηγήθηκε και μια τριμερή με την Ιορδανία για θέματα διασποράς, που θα βοηθήσουν και τις άλλες τριμερείς συνεργασίες που γίνονται σε άλλα επίπεδα των τριών χωρών μας. Επίσης , ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή δική του πρόταση για μια αντίστοιχη συνεργασία και με τους Πορτογάλους, οι οποίοι έχουν μια πολύ σημαντική επιρροή και στη Λατινική Αμερική, αλλά και την Υποσαχάρια Αφρική. «Άρα, δηλαδή, μπορούμε με τη βοήθεια του ελληνισμού και με την βοήθεια και ενός τρίτου κράτους, ανάλογα με το που έχουμε και τα δικά μας τα εθνικά συμφέροντα, οικονομικά ενδιαφέροντα, να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τις αντίστοιχες χώρες», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι συνυπογράφει στο προσκλητήριο, το οποίο κάνει ο Φώτης Φωτίου και η Κυπριακή Δημοκρατία στη μνήμη του Νίκου Μουγιάρη «πραγματικά ενός φλογερού πατριώτη που είχα την τύχη να τον συναντήσω πριν από ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη, πριν τον κτυπήσει η κακιά αρρώστια, άνθρωπος ο οποίος πράγματι πάλεψε για τον ελληνισμό στο σύνολο και θα συνεννοηθώ με τον Φώτη Φωτίου σε σχέση και με τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το τι προγράμματα ακριβώς θα κάνουμε στην μνήμη του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Νίκος Μουγιάρης ήταν και προσωπικός φίλος και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον οποίο είχαν πολύ μιλήσει για το πώς θα μπορέσουν να “χτίσουν” σχολεία στις ΗΠΑ, για να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα» διότι, πρόσθεσε ο κ. Κουίκ «κακά τα ψέματα έχουμε φτάσει τέταρτες και πέμπτες γενιές και σιγά- σιγά την ελληνική γλώσσα την χάνουμε και αυτό ακριβώς πάμε να στηρίξουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία με πρωτοβουλίες του Φώτη Φωτίου, αλλά και του υπουργείου Παιδείας εδώ, αντίστοιχα γίνονται προετοιμασίες και από την Ελλάδα, σε όλο τον πλανήτη η ομογένεια μας θα στηρίξει εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα όπως βεβαίως και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, από όπου ξεκίνησε και η ιδέα του Παγκόσμιου Εορτασμού της ελληνικής γλώσσας».

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ευχή ο ελληνισμός της διασποράς να ενισχυθεί περισσότερο «γιατί η διασπορά μας είναι το πιο ζωντανό κύτταρο και είναι το πολύτιμο μας εργαλείο, το οποίο μπορεί να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης