Κυρ. Μητσοτάκης: «Πρώτη προτεραιότητά μας ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η αλιεία»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 11:49
Κυρ. Μητσοτάκης: «Πρώτη προτεραιότητά μας ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η αλιεία»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Την ανάγκη αλλαγής φορολογικής πολιτικής για να τονωθεί η οικονομία και να ανασάνει η παραγωγική Ελλάδα υπογράμμισε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με αλιείς στην ιχθυόσκαλα Καβάλας.

Απευθυνόμενος στους αλιείς, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα το πρωί να επισκεφτώ την ιχθυόσκαλα Καβάλας και να ξεκινήσω από δω την περιοδεία μου στην Καβάλα και τη Δράμα. Έχουμε επιλέξει αυτήν τη διαδικασία των συζητήσεων με τους παραγωγικούς φορείς για έναν πολύ απλό λόγο: για να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις για ζητήματα που σας αφορούν, πρέπει -πρώτα από όλα- να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς. Και αυτός, ακριβώς, είναι ο σκοπός αυτών των οργανωμένων συζητήσεων με παραγωγικούς φορείς. Συζητήσεις που διεξάγονται σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περιοχή, επισκεπτόμαστε εκείνα τα σημεία, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία.»Χαίρομαι πάρα πολύ, που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ, σήμερα, την ιχθυόσκαλα Καβάλας, μια από τις μεγαλύτερες -η τρίτη αν δεν κάνω λάθος- μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας. Ένας τόπος στον οποίο συναντιούνται ψαράδες και έμποροι. Και μία επένδυση σημαντική, η οποία έχει κάποια ζητήματα εκσυγχρονισμού, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα.

»Για εμάς ο πρωτογενής τομέας και η αλιεία ειδικά είναι τομέας πρώτης προτεραιότητας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αντιμετωπίζετε μια σειρά από προβλήματα. Θα ήθελα να σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για τα προβλήματά σας. Θέλω να ξεκαθαρίσω, εξαρχής, ότι δεν είμαι ειδικός στα ζητήματα της αλιείας. Έχω φροντίσει να ενημερωθώ από τους συνεργάτες μου. Και οι συνεργάτες μου είναι εδώ για να καταγράψουν τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας απορίες, αλλά και τις δικές σας προτάσεις. Οπότε, ο λόγος σε εσάς».Ερωτηθείς για τα ζητήματα της φορολογίας, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Αισθάνομαι πολλές φορές ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από την πολιτική της στη φορολογία και το ασφαλιστικό, τιμωρεί την παραγωγική Ελλάδα. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, όσο περισσότερο παράγεις, τόσο περισσότερους φόρους και τόσο περισσότερες εισφορές πληρώνεις. Αυτή είναι μια πολιτική, η οποία δεν αποδίδει. Σήμερα, τα φορολογικά βάρη πέφτουν στις πλάτες ολοένα και λιγότερων. Και όσο αυξάνουμε τους φόρους και τις εισφορές, τόσο ενθαρρύνουμε και τη φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, ξεκινώντας με τους φόρους στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας. Και θα ισοσκελίσουμε την όποια απώλεια εσόδων μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο συμμαζέματος του κράτους».Αναφερόμενος, ειδικά, στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, συνολικού ύψους 524.000.000 ευρώ, τόνισε ότι: «Η απορροφητικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή», παρότι σημαντικό μέρος των πόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «για δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του κόστους παραγωγής».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει «εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό που ασχολείται με την αλιεία και τη θάλασσα» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια αλιευτική χώρα. Άρα, υπάρχει συμπυκνωμένη ερευνητική εμπειρία. Το ζήτημα είναι από πού θα βρεθούν οι πόροι. Και για αυτό υπάρχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους αλιείς της Καβάλας, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα νούμερα που διαφημίζει για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι πλασματικά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αποτυπώσει κανείς την πορεία ενός κοινοτικού προγράμματος. Το τελικό δείγμα γραφής είναι να αισθάνονται οι δικαιούχοι ότι παίρνουν χρήματα. Και αυτό δεν συμβαίνει σήμερα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πραγματικότητα» το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, «όχι μόνο στην αλιεία, αλλά και στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα», θέτοντας ως προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό του φαινομένου.

Από τη μεριά τους, οι αλιείς επεσήμαναν την ανάγκη να αποκτήσει άμεσα συσκευαστήριο η ιχθυόσκαλα, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να λάβει πιστοποιήσεις HACCP και ISO.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι έμποροι και οι αλιείς πληρώνουν περισσότερα για να χρησιμοποιούν τις υποδομές της ιχθυόσκαλας από αυτά που τους προσφέρει η ιχθυόσκαλα. «Στους δημόσιους οργανισμούς δεν μπορεί να επιλέγονται στελέχη με “άλλα” κριτήρια. Χρειαζόμαστε τεχνοκράτες μάνατζερ, που θα δουλεύουν για το ευρύτερο καλό» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 12:58