Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Σφοδρότατη κριτική τόσο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το χώρο της Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αξιολόγηση όπως εξελίσσεται, δε συνιστά μόνον απλώς άτακτη υποχώρηση, αυτό-γελιοποίηση και παράδοση αλλά η β’ αξιολόγηση αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικά είπε: «Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες κι ακόμα πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Η καθυστέρηση είχε και έχει κόστος για την οικονομία. Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της, χωρίς να πάρει κάτι χειροπιαστό για το χρέος».

«Η κυβέρνηση σας», παρατήρησε ο Πρόεδρος της ΝΔ «πήρε 12,5 δις ευρώ νέα μέτρα. Και τάζατε χωρίς καμία ντροπή, χωρίς καμία συστολή στη Θεσσαλονίκη, παροχές 12 δις ευρώ. Βουλιάξατε την οικονομία και αντί να ρίξετε σωσίβιο πάτε να πνίξετε τους πολίτες», είπε ιδιαίτερα επικριτικά και υπογράμμισε: «Οι έλληνες πολίτες είναι εκείνοι που πληρώνουν το βαρύτατο τίμημα της φαρσοκωμωδίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, σημείωσε: «Η ύφεση επέστρεψε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ χάθηκαν πάνω από 144.000 θέσεις εργασίας το τετράμηνο Οκτώβριος 2016 έως και Ιανουάριος 2017, η ρευστότητα μειώνεται. Οι επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που άλλα τάζει και άλλα κάνεις».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε: «Οι πολίτες, σας πλήρωσαν και σας πληρώνουν. Και, τα κανονίσατε να σας πληρώνουν κι αφού δε θα είστε πια στην εξουσία:

• Η μείωση του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.
• Η μείωση των συντάξεων έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου
• Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου»

Και συνεχίζοντας ασταμάτητα τα βέλη κατά του κ. Τσίπρα, τόνισε: «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα αξιόπιστο πρωθυπουργό κι όχι από έναν σκηνοθέτη «τυφλών συγκρούσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε: «Το μόνον που ξέρετε να σκορπάτε είναι το μίσος».

«Πόσο αθροίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κ. Τσίπρα; Αν η συνέπεια δεν ήταν λέξη που αγνοείτε, θα είχατε οδηγήσει ήδη τη χώρα σ’ εκλογές. Σας θυμίζω τι είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2014: Το 30% που αθροίζουν τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν δε νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις και να παραδώσει καμένη γη» υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των συντάξεων σημειώνοντας ότι: «Οι συνταξιούχοι θα δουν ότι χάνεται και η 12η σύνταξη εκεί που τάζατε 13η σύνταξη: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» υπογράμμισε. Ενώ με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ παρατήρησε «Η μόνη διαπραγμάτευση που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώστες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε με ιδιαίτερα αυξημένους τους αντιπολιτευτικούς τόνους κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Καυτηρίασε την στάση ορισμένων από τους θεσμούς ότι έδειξαν σιωπηρή ανοχή και ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΝΔ των εκλογών: «Για να φύγει η κυβέρνηση από το τέλμα πρέπει να έρθει μια πολιτική αλλαγή σε όλα που θα φέρει την αξιοκρατία την λογοδοσία και θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Αυτή την αποστολή δεν μπορείτε να τη φέρετε γιατί απλά δεν έχετε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Κανείς δεν συζητά με μια κυβέρνηση που παραπαίει. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή».

Για την Εξεταστική στην υγεία

Σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, είπε πως: «Είναι σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Τα νοσοκομεία στέκονται χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, η πρωτοβάθμια περίθαλψη καταρρέει ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ αυξάνονται».

Και ανέφερε: «Την περασμένη εβδομάδα στη Χαλκιδική πέθανε ένας συμπολίτης μας, περιμένοντας δύο ώρες ασθενοφόρο. Προχθές η τραγωδία επαναλήφθηκε. Ένοιωσε κάποιος από σας την ανάγκη να ζητήσει «συγνώμη»;» αναρωτήθηκε επικριτικά προς την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Θέλετε εξεταστική; Συμφωνούμε. Όλα στο φως. Θα υπογράψουμε τις εξεταστικές αλλά θα μπουν μέσα δύο ημερομηνίες, αυτή της τελευταίας διετίας και εκείνη του 1996. Το «γιατί» δε θέλετε αυτή τη χρονιά, δηλαδή το 1996, θα σας το πω. Γιατί τότε ήταν γενικός γραμματέας ο κ. Κουρουμπλής. Βάλτε μέσα και το 1996 ώστε να ελεγχθούν τα έργα και οι ημέρες του κ. Κουρουμπλή».
Και συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου» και δήλωσε: «Είστε προστάτες του παλιού κι αποδειχθήκατε πιο παλιοί και από το παλιό», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του Νίκου Παππά, σημειώνοντας: «Εάν ουδέν μεμπτό προκύψει, για να χρησιμοποιήσω και μία φράση του κ. Παππά για τα εξωτικά του ταξίδια με ιδιωτικά λίαρ τζετ, τόσο το καλύτερο».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, ανέφερε τι μπορεί να γίνει στο χώρο της Υγείας και τα περισσότερα θα τα κάνει μέσα στις πρώτες 180 ημέρες, όταν αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

• Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων
• Αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις εταιρείες οι οποίες δεν υιοθετούν εσωτερικές διαδικασίες και εργαλεία καταπολέμησης της διαφθοράς
• Αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με έμφαση στον έλεγχο της ποσότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
• Απόλυτη διαφάνεια σε θέματα όπως η πρόσβαση στις λίστες χειρουργείων και τις ΜΕΘ
• Σύνδεση με την πρωτοβουλία της Open Government Partnership για την πολιτική ανοιχτών δεδομένων και στους δημόσιους φορείς υγείας
• Υποχρεωτική κατάρτιση ετήσιου πλάνου για την καταπολέμηση κινδύνων διαφθοράς
• Κεντρικός ανασχεδιασμός του συστήματος προμηθειών υγείας με χρήση συμφωνιών – πλαίσιο, νέα πρότυπα και απλούστευση των διαδικασιών

Και καταλήγοντας ξεκαθάρισε: «Η χώρα αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από εσάς. Χρειάζεται την πραγματική ελπίδα. Την ελπίδα της αλήθειας. Για όλους αλλά πρώτα από όλα για τους νέους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης