Κυρ. Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ψεύτικες υποσχέσεις»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, 02:07
Κυρ. Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ψεύτικες υποσχέσεις»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Εστιάζω τη συζήτηση και τις παρεμβάσεις μου στα ζητήματα της ανάπτυξης» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη και το Δημοτικό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Από εκεί, τελικά, θα κριθούμε όλοι. Και η ανάπτυξη δεν έρχεται με μεγάλα λόγια και με ψεύτικες υποσχέσεις. Έρχεται μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα μειώσει τους φόρους και θα επιτρέψει σε κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί δεν απέδωσε και είναι δέσμευση της αυριανής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να τον καταργήσει.Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τις πολιτικές της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας: «Η Κυβέρνηση και στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Ή μάλλον έχει ένα σχέδιο: Να προχωρά σε μια σειρά από ρυθμίσεις, που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να κλείνουν το μάτι σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Πως θα ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, πως θα αξιοποιήσει καλύτερα τα περιουσιακά της στοιχεία, πως θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις σχέσεις της και με την Περιφέρεια, πως θα αποσαφηνίσουμε όρια αρμοδιοτήτων μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Αλλά όλα αυτά, προφανώς, δεν ενδιαφέρουν μια Κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί και αναπαράγει τις χειρότερες παθογένειες του πελατειακού Κράτους».

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, που έθιξε ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος της ΝΔ, παρατήρησε: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας καινούργιας στρατιάς συμβασιούχων, όμηρων, δηλαδή, συμπολιτών μας σε κάποιους από τους οποίους θα τάξει το τυράκι της μονιμοποίησης με αντάλλαγμα την πολιτική του στήριξη. Αυτό κατέρρευσε. Και κατέρρευσε, διότι η Δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έβαλε ένα φρένο σε αυτές τις πρακτικές της Κυβέρνησης».

«Το πρόβλημα των συμβασιούχων» είπε ο κ. Μητσοτάκης «το δημιούργησε η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία έκλεισε το μάτι σε αυτούς τους εργαζόμενους και τους φέρθηκε ανέντιμα. Εμείς – και θέλω να το τονίσω αυτό – είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Σύμβαση ορισμένου χρόνου σημαίνει αυτό το οποίο λέει ο όρος. Πρόσληψη για ορισμένο χρόνο και για την παροχή συγκεκριμένου έργου. Άλλο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλο το τακτικό προσωπικό. Και σε αυτό θα είμαστε απολύτως κάθετοι. Και στη δική μας λογική εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης πρέπει να υπάρχει μια σαφέστατη κατανομή μεταξύ του τακτικού προσωπικού και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, εποχικές ανάγκες, όπως συμβαίνει συχνά σε Δήμους ή τα δίμηνα, τα οποία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, που έχει - από την ίδια τη νομοθεσία - ο Δήμος μεγαλύτερη ευελιξία».Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού τόνισε ότι στηρίζει «απόλυτα το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου για την ανάπτυξη στην περιοχή σας», τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων του Δήμου Παγγαίου. «Η γεωθερμία, είναι μια μεγάλη αναξιοποίητη ενεργειακή πηγή για τη χώρα μας. Και έχουμε πια αποδεδειγμένα παραδείγματα του πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής για επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».

Τέλος, μίλησε για τα σχέδια του Δήμου Παγγαίου που αφορούν στην οργανωμένη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας: «Το γεγονός ότι μια περιοχή μπορεί να συνδυάσει απαράμιλλη φυσική ομορφιά με πρόσβαση σε ένα γεωθερμικό πεδίο μεγάλης δυναμικότητας δίνει ένα ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα». Και πρόσθεσε: «Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ την εξέλιξη μεγάλων αρδευτικών έργων, διότι η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για μια χώρα η οποία θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Και πιστεύω, βέβαια, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναξιοποίητη ευκαιρία για το Παγγαίο, το οποίο είναι ένα βουνό πανέμορφο, αλλά σχετικά άγνωστο ακόμα, καθώς και για την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου σε σχεδιασμό βέβαια και με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, 02:27