Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Ολομέτωπη και σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δριμύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή που διεξήχθη με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορούσε στη συμφωνία με τους δανειστές ύψους πέντε δισ. ευρώ, τη λιτότητα σε βάθος δεκαετιών και στην αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης υψηλών, καθώς και στη στάση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως η κ.κ. Καμμένος και Πολάκης.

«Είστε ο τελευταίος σ’ αυτή την αίθουσα που θα μπορούσε να κάνει υποδείξεις στη Νέα Δημοκρατία για το πώς θα ασκεί το ρόλο της αντιπολίτευσης. Σας θυμόμαστε στην “έξαλλη” περίοδό σας. Δεν τα ξεχνάμε αυτά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Ζήτησα την προ ημερησίας διάταξη συζήτησης, για να μάθει πράγματι ο ελληνικός λαός, τις συνέπειες όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αλλά, κ. Τσίπρα, για να γίνει και μία συνολική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 2,5 χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται» είπε ο κ. Μητσοτάκης «για μία συμφωνία που φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά που δυστυχώς δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το τέλος αυτής της συγκυβέρνησης. Μόνο από τη μέρα που καταθέσαμε το αίτημα για «προ ημερησίας» συζήτηση στη Βουλή μέχρι σήμερα, έχει ήδη ξεπεράσει τους εαυτούς σας».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος, να θέσω στην αρχή της ομιλίας μου, τρία σημεία. Όχι μόνον για να επισημάνω την πολιτική ακρότητα, στην οποία οδηγείστε παρασύροντας τη δημόσια ζωή αλλά και γι’ αυτονόητους λόγους της θεσμικής τάξης»«Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος, να θέσω στην αρχή της ομιλίας μου, τρία σημεία. Όχι μόνον για να επισημάνω την πολιτική ακρότητα, στην οποία οδηγείστε παρασύροντας τη δημόσια ζωή αλλά και γι’ αυτονόητους λόγους της θεσμικής τάξης. Γιατί φροντίζετε κ. Τσίπρα, κάθε μέρα που περνάει, να θυμίζετε στον ελληνικό λαό, πως ο πολιτικός κυνισμός σας δεν έχει όρια και πως είστε μία ομάδα εξουσίας «παντός καιρού και περιστάσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρώτον. Είδα πως αισθανθήκατε την ανάγκη να το μνημονεύσετε στην πρωτολογία σας – Πάνος Καμμένος. Το ύφος και το ήθος – να το πώς όπως πρέπει η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας, είναι σε γνώση όλων. Προφανώς κ. Τσίπρα τα επιδοκιμάζετε όλα αυτά και ταυτίζεστε μαζί του, τον προτιμήσατε ως κυβερνητικό εταίρο».

Με αυστηρότητα τόνισε τα εξής: «Ο Πάνος Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και τελικά νομικό ακαταλόγιστο;

Μπορεί ο κ. Καμμένος να αναρτά χυδαιότητες το διαδίκτυο και να επικαλείται το παιδί του;

Μπορεί να παραβιάζει προκλητικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς;
Μπορεί να χρησιμοποιεί το στρατιωτικό ελικόπτερο σα να είναι το χόμπι του και το παιχνίδι του;

Και μπορεί -μιας και αναφερθήκατε σ’ αυτό κ. Τσίπρα- Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ευνομούμενης ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας, να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη, έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών;»

Και υπογράμμισε: «Πρόκειται για μία εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. Μόνον που την κάλυψαν ήδη και ο υπουργός Δικαιοσύνης κι εσείς κ. Τσίπρα, για άλλη μία φορά».

Κι επειδή σας αρέσει να μπερδεύετε τα πράγματα και να δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις, επαναλαμβάνω τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για να γίνει απολύτως αντιληπτή: «Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Όπως κι αν λέγεται κι όποιος κι αν είναι. Αν κριθεί ένοχος να πάει στη φυλακή. Αυτό, είναι δουλειά της δικαιοσύνης και όχι δική σας».

Η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης, στο έργο της δικαιοσύνης, αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Σας ερωτώ ευθέως και στη δευτερολογία σας θα έχετε τη δυνατότητα να μου απαντήσετε: «Κύριε Τσίπρα σας έχει ενημερώσει εκ των προτέρων ο κ. Καμμένος για την επαφή του, με τον ισοβίτη; Είχατε εγκρίνει την πρωτοβουλία του αυτή; Λάβατε γνώση για όσα συζήτησαν μεταξύ τους; Ναι ή όχι;».

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε αυστηρά και τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών: «Οι συνάδελφοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε φαίνεται να ενοχλούνται από όλα αυτά ή να έχουν προβλήματα δημοκρατικής συνείδησης». «Η εξουσία κ. Τσίπρα σας έχει φθείρει κι αυτό φαίνεται από την αδυναμία σας, να βγείτε από τα γραφεία σας. Ν’ αποφύγετε κάθε επαφή με την κοινωνία. Το χειρότερο όμως κ. Τσίπρα, γιατί αυτό αφορά σε εσάς, είναι πως η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά. Δείχνετε μία ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πολιτικές».

Δεύτερον είναι συναφές. Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνομαι πως είναι πολιτικής σας απόφαση, να καλύψετε και τον κ. Πολάκη. Εσείς γνωρίζετε το γιατί. Προφανώς, θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή. Ο κ. Πολάκης δεν είναι πολιτικός ανεύθυνος, είναι και θεσμικά χυδαίος. Εσείς γνωρίζετε το γιατί. Όσον αφορά τις αναρτήσεις του, είναι τόσο χυδαίος».

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Οι επιθέσεις του κ. Πολάκη στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή κι επικίνδυνη υπόθεση και δε δικαιολογείται σε καμία των περιπτώσεων».

Και δήλωσε: «Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα κ. Τσίπρα. Δε χρειάζεται να έχετε κάποια “ιδιαίτερη στοιχείωση” – όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε πως οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται οι θεσμοί αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες, από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το σύνταγμα μας, το οποίο “υποτίθεται” πως ήσασταν κάθε λέξη του».

Εγώ εκείνο που γνωρίζω είναι πως η δημόσια ζωή έχει χάσει κάθε επαφή με την ομαλότητα, με τη νομιμότητα με το κράτος δικαίου.

«Το τρίτο ζήτημα συνθέτει τα δύο πρώτα, σ’ αυτήν την τριλογία πολιτικής παράκρουσης και θεσμικής εκτροπής. Επί χρόνια από αυτό το βήμα, συκοφαντούσατε τους προκατόχους σας, τη δικιά μας κυβέρνηση, ό,τι δήθεν ανέχονταν φοροφυγάδες. Είστε πρωταθλητές στο να βάζετε φόρους, αλλά ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτοί είστε κ. Τσίπρα. Λέγατε πως θα εισπράξετε από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς και το λαθρεμπόριο 3.000.000.000 δις ευρώ μέσα σε έξι μήνες. Και έχετε εισπράξει, λιγότερα από 100.000.000 εκατομμύρια ευρώ σε 30 μήνες».

Μητσοτάκης: «Κύριε πρωθυπουργέ δυστυχώς αποτύχατε και στους πέντε στόχους σας. Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα το σκορ είναι «5 – 0» «Κύριε πρωθυπουργέ δυστυχώς αποτύχατε και στους πέντε στόχους σας. Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα το σκορ είναι «5 – 0» δήλωσε.

Και τόνισε: «Θα τα ψήφιζαν όλα τα μέτρα ούτως ή άλλως. Για το βουλευτικό έδρανο το κάνουν όχι για το χρέος. Επιλέξατε να συνδέσετε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μία λύση για το χρέος. Αντί να κάνετε το αντίθετο «και» φάγατε τα μούτρα σας. Βάλατε την οικονομία στο γύψο, όπως πάτε να κάνετε και με την ελληνική δημοκρατία. Οι έλληνες δε δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους, αλλά για το κράτος. Αφαιρέσατε από την τσέπη του, ένα μήνα δουλειά».

«Οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους, έχει γίνει χειρότερη. Διότι το βιώνουν. Ούτε τα ΜΜΕ σας φταίνε ούτε η αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε: «Εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνετε συστηματικά εσείς. Η πρώτη μας μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Και, των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς και των ξένων προς τους Έλληνες».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μίλησε για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση.

Και καταλήγοντας τόνισε: «Μόνον που σας τα λέγαμε κ. Τσίπρα, για μία φορά κάντε αυτό που είχατε πει: «Είναι δυνατόν να λέει ότι γαντζώνομαι στην καρέκλα μέχρι το 2013» όταν ο κόσμος καταρρέει και όταν στις δημοσκοπήσεις παίρνει 15%; Υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα με 15% που να λέει «θα φύγω σε δύο χρόνια»; Και σχολιάζοντας ο κ. Μητσοτάκης, την τότε τοποθέτηση του κ. Τσίπρα υπογράμμισε: «Φύγετε κ. Τσίπρα όχι άλλα σκοτεινά χρόνια».

H ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης