Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο πλειοδότης στον διαγωνισμό διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Διαθέτει, δηλαδή, πλέον τους τίτλους των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», το 22,11% του μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος ΑΕ» (MEGA), τους ιστοτόπους In .gr, Vima.gr και Nea.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, το 50% της «IRIS Εκτυπωτική» και το 41,22% των μετοχών της εταιρείας διανομής «Άργος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο πλειοδότης στον διαγωνισμό διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΛαμπράκηΣτον διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές η πλευρά Βαγγέλη Μαρινάκη με 22,9 εκατ. ευρώ και η εταιρεία VEGATA με 21 εκατ. ευρώ, πίσω από την οποία βρίσκονται ο εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης ως σύμβουλος, και ακόμη ένας Έλληνας επιχειρηματίας.

Παράλληλα, προσφορά υπέβαλε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης με 11,9 εκατ. ευρώ που ήδη διαθέτει το 19,6% του MEGA καθώς και η εταιρεία New Mile με 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το σύνολο της εγγυητικής επιστολής του Δημήτρη Μελισσανίδη ανερχόταν σε 25 εκατ. ευρώ, «σπασμένη» σε διαφορετικά κομμάτια, ώστε να μην είναι δυνατή η διαρροή του ποσού της προσφοράς. Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε συνολικό ποσό της τάξεως των 21 εκατ. ευρώ που υπολειπόταν της προσφοράς Μαρινάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένες τις θέσεις που είχαν λάβει διάφοροι πολιτικοί παράγοντες έναντι της εκποίησης του ΔΟΛ, είναι σαφές πως η επικράτηση Μαρινάκη αποτελεί μία σημαντική νίκη του μηχανισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται πλέον με ένα «σύστημα» επιχειρηματικό-μιντιακό, αφού στην πλευρά Μαρινάκη αναμένεται να στοιχηθούν κι άλλοι επιχειρηματικοί παράγοντες, όπως επί παραδείγματι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Αντιθέτως, η ηγετική ομάδα του Μαξίμου μετρά μία πολιτική ήττα. Το αντιλαμβάνεται κάποιος από το κλίμα που καλλιέργησαν τα τρέχοντα εικοσιτετράωρα ΜΜΕ που εκφράζουν τις απόψεις της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου.

Η συμμετοχή του Δημήτρη Μελισσανίδη στον διαγωνισμό και μάλιστα με μία τόσο μεγάλη προσφορά ήταν έκπληξη. Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία για τον ΔΟΛ «πέρασε απαρατήρητο» από τους παράγοντες της αγοράς αλλά και τους δημοσιογράφους εκτός του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ο οποίος βεβαίως κρατούσε το στόμα του κλειστό.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήδη είχε αποκτήσει το 19,6% της Τηλέτυπος ΑΕ (MEGA) μέσω του Φώτη Μπόμπολα, προσέφερε τα λιγότερα εκ των τριών διεκδικητών. Αναμένονται με ενδιαφέρον, πάντως, οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, ενώ εκκρεμεί και η τελική αποσαφήνιση της πλευράς Βαρδινογιάννη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του MEGA, το 35%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr, το βράδυ της Τρίτης 30 Μαΐου, δηλαδή λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των φακέλων προσφοράς του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ, συναντήθηκε στο Χίλτον ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίγκερ). Δεν υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες ως προς τη συνομιλία τους, αλλά πάρα ταύτα ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης αυτής. Σημειώνεται πως εκ των πραγμάτων το πραγματικό μήλο της έριδος στην εν λόγω υπόθεση είναι αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός.

Οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν τους σχεδιασμούς εκείνων των κυβερνητικών κύκλων οι οποίοι επένδυαν σε επιχειρηματικό σχήμα που θα τους διασφάλιζε έναν τουλάχιστον πόλο στον κόσμο των ελληνικών ΜΜΕ. Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατοχυρώνουν στρατηγικό πλεονέκτημα και μάλιστα σε μία κομβική στιγμή, όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζον πολιτικό ζήτημα με τους δανειστές.

Είναι προφανές πως οι επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα θα χαρακτηρίζονται και από τη διαμόρφωση του νέου μιντιακού τοπίου στη χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επιμέρους συμμαχίες ή αντίθετα στην κατάρρευση δεδομένων μετωπικών συνδυασμών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης