Για τη χρηματοδότηση, τις θέσεις μελών ΔΕΠ και τις διεθνείς συνεργασίες των ΑΕΙ μεταξύ άλλων μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ειδικότερα, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, «με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων». Η κ. Κεραμέως προσέθεσε, ότι έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων με συνολική δαπάνη ύψους 2.600.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ., όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, τόνισε η κ. Κεραμέως, σημειώθηκε μεγάλη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνέχισε η κ. Κεραμέως, προχωρά η προετοιμασία των έργων, τα πιο ώριμα εκ των οποίων αφορούν: 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, 250 υποψηφιότητες για Επισκέπτες Καθηγητές, 249 Βιομηχανικά Διδακτορικά, συνολικού προϋπολογισμού 259,88 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η υπουργός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα ύψους 295 εκατομμυρίων ευρώ, που «αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 5.456 σε 3 πανεπιστήμια της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την εξωστρέφεια των ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε, ότι απλοποιήθηκε η διαδικασία ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Επίσης, προχώρησαν διεθνείς συνέργειες, όπως:

– 7 πανεπιστήμια έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας),

– από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ,

– αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, καταλήγει η ανακοίνωση, χρηματοδοτούνται δράσεις εξωστρέφειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άλλα 60 εκατ. για την προσέλκυση ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα (visiting professorship scheme), ενώ μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων για την Διεθνοποίηση των ΑΕΙ.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα ΑΕΙ μας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης