Ο Πόουλ Τόμσεν μπορεί να έφυγε από την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του τη θέση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τριάδα των δανειστών, ωστόσο συνεχίζει να τηρεί σκληρή γραμμή στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και της προοπτικής εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη» ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΟυάσινγκτονΟ διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ ερωτήθηκε για την «προληπτική στήριξη», που πρότεινε μια ημέρα νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικότερα, η ερώτηση αφορούσε στο αν αυτή η διαδικασία -που θα βοηθούσε την Ελλάδα να έχει και πάλι πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων- θα μπορούσε να αποτελεί μια πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ ή τον ESM. Ο Πόουλ Τόμσεν απάντησε αόριστα πως «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», κρατώντας έτσι κλειστά τα χαρτιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ επεσήμανε πως «τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβαση της στις αγορές», ωστόσο εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει «ρευστή», από τη στιγμή που υπάρχει μια σειρά ανασταλτικών παραγόντων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πρόσφατη αύξηση των spreads.

Ο Πόουλ Τόμσεν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, υπογραμμίζοντας όμως πως «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες»«Κατά την άποψή μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές). Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά δεν έχω να πω κάτι σε συγκεκριμένη βάση επί του παρόντος» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως σε σχέση με τις άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, «η Ελλάδα έκανε περισσότερα, ωστόσο η βάση αφετηρίας της ήταν πιο δυσχερής λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και χρεών».

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσημα ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόθεση της να τερματίσει το πρόγραμμα δανεισμού από τον διεθνή οργανισμό το 2015, ο Πόουλ Τόμσεν επεσήμανε πως «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για “ακύρωση” της δανειακής στήριξης».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης