Την τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς καμία εμφανή αιτία, επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες συζήτησης και απόφασης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δικαιωμάτων, επικρίνει με δήλωσή του ο Γιώργος Καμίνης.

Όπως αναφέρει ο κ. Καμίνης, «το προηγούμενο θύμα αυτής της παράλογης βιασύνης ήταν τα προσωπικά δεδομένα. Σήμερα, ήρθε η σειρά του σωφρονιστικού συστήματος. Καρπός αυτής της τακτικής είναι η προχειρότητα και οι εμβαλωματικές λύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ προσθέτει: «Η κυβέρνηση ομολογεί σήμερα το ατόπημά της, που είχαμε εγκαίρως επισημάνει όταν μεταφέρθηκαν σωρηδόν, με την ίδια αστόχαστη σπουδή, αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις, ευτυχώς επαναφέρονται οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες και οι επιμελητές ανηλίκων στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο κ. Καμίνης επισημαίνει πως δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτό ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν εξαντλείται στον αστυνομικό έλεγχο των καταστημάτων κράτησης, ενώ κάνει λόγο για «στενόμυαλη αντίληψη» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εκδηλώνεται, όπως υποστηρίζει, και στο νέο οργανόγραμμα του νομοσχεδίου, καθώς η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής περιλαμβάνει μόνο τις γενικές διευθύνσεις Οικονομικών και Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης. «Δεν προβλέπονται διευθύνσεις και τμήματα για τα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής, όπως είναι η εκπαίδευση των κρατουμένων, η επανένταξη – μετασωφρονιστική μέριμνα κρατουμένων ή η πρόληψη παραβατικότητας ανηλίκων» σημειώνει.

Την ίδια αντίληψη αποπνέει και η νέα, συρρικνωμένη πια, σύνθεση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, υποστηρίζει, καθώς «τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ μειώνονται από 5 σε 2 και καταργείται η παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από την ανομία του ΣΥΡΙΖΑ πορευόμαστε πια με βεβαιότητα προς το αντίθετο άκρο: στην πλήρη επικράτηση της τιμωρητικής αντίληψης. Τα δικαιώματα των κρατουμένων και η κοινωνική επανένταξή τους, δύο θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωπαϊκής αντεγκληματικής πολιτικής, δεν φαίνεται να απασχολούν τη νέα κυβέρνηση» καταλήγει ο Γιώργος Καμίνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης