Ενόψει του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και καθώς λόγω των μέτρων για την πανδημία που πρέπει να τηρηθούν, υπάρχει δυσκολία για την παρουσία δημοσιογράφων στις ανοιχτές εκδηλώσεις του, το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ προσκάλεσε την Τρίτη δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος και τους ξενάγησε στην ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ θα φιλοξενήσει τις εργασίες του Συνεδρίου από την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, το πρωΐ, ενώ η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 19.30 στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου με ομιλία του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και θα ακολουθήσει διεθνιστικό μουσικό πολυθέαμα.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και βουλευτής, κι αμέσως μετά μίλησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, που ήταν η επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκε την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο χρονολογείται από το 1985.

Για την ανακαίνιση του κτιρίου συγκροτήθηκε ομάδα μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, ενώ εργάστηκαν και πολλοί άλλοι τεχνίτες και εθελοντές, ολοκληρώνοντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε δύο μήνες, ένα έργο που «κανονικά, οπουδήποτε αλλού θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε το ανακαινισμένο αίθριο, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν να «ανοίξει» – ο παλαιότερα διαφορετικά δομημένος αυτός χώρος – ώστε να μπορεί να αξιοποιείται για εκδηλώσεις που απαιτούν ανοιχτό χώρο, παρουσίασε τα αναβατόρια που μπήκαν, εξήγησε ότι ενισχύθηκε το πράσινο και τα μνημεία που φιλοξενεί ο χώρος. Η ξενάγηση συνεχίστηκε από τον Φάνη Παρή, από την ομάδα του Αρχείου του ΚΚΕ, με πρώτο σταθμό την έκθεση αφισών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έχει στηθεί στο αίθριο μπροστά στο συνέδριο του κόμματος. Πρόκειται για μια επιλογή από αφίσες των τελευταίων 30 χρόνων, στις οποίες έχουν προστεθεί συμβολικά και κάποιες από τις πρώτες αφίσες που τύπωσε το κόμμα το ’74 με τη νομιμοποίησή του.

Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι είδαν την «ψηλοτάβανη αίθουσα», που θα αξιοποιηθεί ταυτόχρονα με την κεντρική αίθουσα, για τις εργασίες του συνεδρίου, λόγω της τήρησης των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο φουαγιέ του κτιρίου της ΚΕ, όπου δεσπόζει το μεγάλο ψηφιδωτό του Τάσσου, το οποίο επίσης συντηρήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ στη βάση του φιλοξενεί τώρα μια έκθεση από τις εκδόσεις του κόμματος στην πορεία του εορτασμού από τα 90 στα 100 του χρόνια. Στον ίδιο χώρο όπου εκτίθενται ντοκουμεντα και κειμήλια του ΚΚΕ από την ίδρυσή του, παρουσιάστηκε στους προσκεκλημένους ένα χειροκίνητο πιεστήριο του 1948, που βρίσκονταν στη Χίο και το χειρίζονταν ο ποιητής Φώτης Αγγουλές.

Ακολούθησε η ξενάγηση στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων, που επίσης θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες του Συνεδρίου και φιλοξενεί εικαστική έκθεση. Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν κάποια από τα εικαστικά έργα που την απαρτίζουν, που δωρίστηκαν στο κόμμα, είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, είτε από τους απογόνους τους. Υπάρχουν και παρουσιάστηκαν έργα του Νίκου Κατσικογιάννη, του Πάρη Πρέκα, ένα χαρακτηριστικό έργο του Ηλία Φέρτη που απεικονίζει μια αυθόρμητη διαδήλωση κατά της διάρκεια της Κατοχής, που φτιάχτηκε εκείνο τον καιρό και σε μια μεριά του έχει χτυπηθεί από σφαίρα, αλλά και το έργο του Τάσσου «Διαδήλωση», το οποίο έγινε αφίσα για το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1982, που ήταν και το πρώτο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Παράλληλα, αναφορά έγινε στα γλυπτά του Κώστα Ρόθου που κοσμούν την έκθεση.

Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η ίδια η αίθουσα συνεδρίων, που είναι έτοιμη για τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου, με στημένες τις θέσεις του προεδρείου και το σύνθημα του συνεδρίου στην «σκηνή» και με σήμανση στις προβλεπόμενες κενές θέσεις στο αμφιθέατρο, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, ενώ έχει προστεθεί στις σκάλες που οδηγούν από το φουαγιέ στην αίθουσα, ένα ακόμα αναβατόριο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης