Τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψης του στη Λιβύη.

 «Η γεωγραφία καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες», τόνισε ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του με τον προσωρινό πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά , επισήμανε ότι, στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης, ανοίγει η ελληνική πρεσβεία στη χώρα, ενώ αναμένεται άνοιγμα και του προξενείου. «Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεών μας, ειδικά στον εμπορικό τομέα», είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης